Forvirrende "spor" for allergikere

"Kan inneholde spor av.." står det på maten vår. Produsentene vil gardere seg. Ofte altfor upresist, mener Mattilsynet. Advarsel på matvarer, hjelp eller problem?

Publisert Oppdatert
Mange våger ikke spise matvarer merket "kan inneholde spor av". Samtidig blir stadig mer mat merket på denne måten.

Dette liker ikke Mattilsynet.

- Produsentene bør være varsomme med denne typen merking. Den refererer ikke til de faktiske ingrediensene som er aktivt tilsatt i for eksempel sjokoladen, kjeksen eller pølsene. De såkalte sporene er derimot av proteiner, en forurensing fra annen produksjon i samme lokalet, poengterer førstekonsulent Gyrda Omholt Gjevestad i Mattilsynet.

Vanskelig å finne

Problemet er blitt aktualisert i forbindelse med et nytt EU-direktiv som ble innført i fjor høst. Alle ingredienser som er kjent for å gi allergiske reaksjoner skal nå oppgis spesielt. Når produsentene ikke kan garantere at produktet er helt fritt for spor av for eksempel nøtter eller melk, putter de stadig oftere på merkelappen "kan inneholde spor av". Men analyser fra Mattilsynet viser at merkingen kan bli villedende.

- Bare 25 prosent av kjeksen vi har tatt stikkprøver av, inneholdt små mengder hasselnøttprotein, forteller Omholt Gjevestad.

- I tillegg til kjeks, har vi særlig prioritert å sjekke frokostblandinger og sjokolade. 38 prosent av frokostblandingene hadde spor av nøtter, for sjokoladen var det snakk om 65 prosent.

Det er på basis av disse undersøkelsene Mattilsynet nå oppfordrer produsentene til å revurdere bruken av "kan inneholde spor av nøtter".

- Blitt en sovepute

Også forsker ved Veterinærinstituttet, Eliann Egaas, mener matprodusentene bør vurdere denne typen merking nøyere.

- Risikoen forbundet med matallergier må tas meget alvorlig, og en god del av produsentmerkingen er berettiget. Men for noen kan det se ut som om stempelet "kan inneholde spor av" er blitt en sovepute. Betegnelsen bør bare brukes når det er reell fare for at produktet er blitt forurenset under produksjon, uttaler Egaas.

- Vi har tatt stikkprøver av de fleste varene til flere sjokoladeprodusenter, og gjort varierende funn: Prøvene fra én produsent viste at merkingen var riktig, men hos en annen produsent var nøttesporene så mikroskopiske at de fleste peanøttallergikere ikke vil ta noen skade. Det er ikke lett for en forbruker å orientere seg når alt merkes litt, poengterer Egaas.

- Derfor må det utvikles standarder for når produsentene skal bruke denne type merking. Og det bør settes grenseverdier for når maten inneholder for mye av et allergen, sier Egaas.

- Først når bedriftene kan dokumentere spor av allergiframkallende proteiner i så store mengder at det overskrider denne grenseverdien, vil spor-merkingen bli veiledende - i stedet for villedende.

- Tålegrensen varierer

Det er først og fremst folk med spesielt sterk allergi, og som har hatt kraftige reaksjoner tidligere, som bør være forsiktige med mat merket "kan inneholde spor av".

- Tålegrensen er svært forskjellig. De aller fleste tåler å spise spormengder av matvaren de er allergisk mot, og kan derfor prøve seg forsiktig fram. Den vanligste reaksjonen er kløe i munnen, og eventuelt hevelse rundt munnen og leppene, forklarer Ragnhild Halvorsen, overlege ved Barneklinikken Voksentoppen, Rikshospitalet.

Halvorsen håper matprodusentene går vekk fra "spor av"-merkingen.

- Målet må være å komme fram til grenseverdier for hvor mye protein det kan være i en matvare uten at noen allergikere reagerer. I dag har vi ingen slike grenseverdier. Det mangler enkle metoder for å kontrollere innholdet i maten, men dette er et område hvor det forskes mye, sier Halvorsen.

Unngår hvis de kan

- Ingen av våre produkter er i dag merket "kan inneholde spor av ", forteller Ragnar Berger, direktør for matsikkerhet hos Rieber&Søn, som står bak Toro, Denja, Sopps, Mr Lee, King Oscar og flere andre kjente merkevarer.

Rieber & Søn har flere ingredienser som er kjent for å gi allergi i produksjonen sin, men har strenge hygieneregler og prosedyrer for å holde linjene fra hverandre.

- Et grep for å unngå spor-merkingen er at vi ikke tillater nøtter av noe slag på fabrikkområdene. Ikke en gang i kantina, påpeker Berger.

Hos Nidar AS, derimot merker de alle sine sjokolader "kan inneholde spor av nøtter". Selv om enkelte av sjokoladene ikke har nøtter blant ingrediensene.

- Med bare ni maskiner i produksjonen, er vi avhengig av å ha flere produkter på samme linje. Derfor kan vi ikke garantere at noe av sjokoladen ikke har spor av nøtteprotein i seg, forklarer informasjonsrådgiver Åshild Indresøvde.

- Og dagens merking er det fornuftigste i forhold til forbrukernes sikkerhet, argumenterer hun.

I tillegg til matprodusentene må også råvareleverandørene nå dokumentere at varene deres ikkeholder nøtterester.

Det nye regelverket

Et nytt regelverk for merking av mat ble innført i Norge i november i fjor. Alle matvarer som er kjent for å gi allergiske reaksjoner skal oppgis spesielt i ingredienslisten. Dette gjelder: hvete, egg, melk, skalldyr, fisk, nøtter, peanøtter, selleri, sennep, sesam og soya.

Nøtter og peanøtter er spesielt kjent for å gi svært sterke allergiske reaksjoner. Ifølge forskning.no dør rundt 90 mennesker årlig av peanøttallergi.

Aktuelle nettadresser

Matportalen, informasjon om mat fra offentlige myndigheter: Matportalen.no

Veterinæristituttet

Folkehelseinstituttet

Norges Astma- og allergiforbund: Naaf.no
__________________________________________________________________________

Foto: APB

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning