Forhindrer eksem

Inntak av melkesyrebakterier i svangerskapet kan redusere faren for utvikling av atopisk eksem hos barnet.

Publisert Oppdatert
Eksemen kan reduseres med opptil 50 prosent, dette er konklusjonen på et finsk forskningsprosjekt.

Forskjell

Studiene viser at gravide med arvelig disposisjon for eksem daglig bør ta et såkalt prodiotisk kosttilskudd som fåes på apotek for å sikre et godt og riktig inntak av melkesyrebakterier.

En finsk forskningsgruppe publiserte i 2001 resultatene fra en undersøkelse der 159 krivnner med arvelig disposisjon for allerdi, fikk probiotiske melkesyrebakterier eller placebo fra attende uke og til barna var seks måneder gamle.

- Nylig publiserte forskerne resultatet fra den andre oppfølgingsstudien av barnegruppen. Studien viser at ved syv års alderen er det fremdeles en positiv forskjell på forekomsten av eksem mellom dem som fikk probiotika og dem som fikk placebo, sier Camilla Borander, produktsjef i legemiddelfirmaet Nycomed.

Den første undersøkelsen, som ble publisert i 2001, viste at ved to års alder hadde 23 prosent av barna i probiotikagruppen og 46 prosent av barna i placebogruppen utviklet atopisk eksem.

Borander forteller også at da den samme gruppen ble fulgt opp ved fire års alder, så man samme trend. Forekomsten av atopisk eksem var 26 prosent i probiotikagruppen og 46 prosent i placebogruppen.

Disse funnene understøttes også av en annen studie blant 1223 gravide kvinner med arvelig disposisjon for allergi.

Utbredt problem

I følge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er om lag 15 prosent av norske barn rammet av atopisk eksem som gir tørr og kløende hud.

Sykdommen viser seg ofte allerede når barna er noen få måneder gamle. Vanligvis er de kalde vintermånedene med fuktig snø de verste, og man regner med at 50 000 norske barn opplever kløe og ubehag om vinteren på grunn av atopisk eksem.

Hos 60 prosent av barna forsvinner sykdommen innen de er fire år, men den kan komme igjen i tenårene eller voksen alder. 80 prosent er helt kvitt sykdommen når de fyller 18 år.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning