Finn den naturlige rusen!

Lurer du av og til på hvorfor du føler deg bedre etter en lang løpertur, bra sex eller en god latter? Det er ikke bare fordi du har bedre samvittighet på grunn av treningen, fikk en glad-orgasme eller hørte en sjelden vits.

Publisert Oppdatert
Den elektriske følelsen, som for noen kan vare opp i til 12 timer, har en vitenskapelig forklaring. Den kommer av endorfiner.

- Endorfiner er nervetransportører som hjernen produserer for å redusere smerte, forklarer Alan Hirsch, doktor og nevrologisk direktør ved Smell & Taste Treatement and Research Foundation i Chicago.

- Endorfiner er også kjent for å øke euforia-rusen, forklarer Hirsch.

Narkotiske stoffer som morfin, heroin og kokain er klassiske endorfin-frigjørende stoffer i følge doktoren. Heldigvis er det andre, mer naturlige måter å oppnå den gode rusen på.

Spis chili

Enkelte vil påstå at å spise sterk pepper er en avhengighet. Rushet du kan kjenne etter å ha hatt en pepper på tungen, er kroppens måte å beskytte seg på.

- Når du tygger på en sterk pepper, kan kroppen frigjøre endorfiner sentralt i kroppen og på tungen, dette for å beskytte mot smerte, forklarer Hirsch.

Tenk positive tanker

- Placeboeffekten handler om å tenke positive tanker. Når mennesker tar en sukkertablett og tror at den skal hjelpe mot smerte, er det slik at dette faktisk hjelper ofte, forteller doctor Joel Fuhrman, forfatter av boken Eat to Live.

Dette viser et direkte resultat av makten som positive tanker kan ha for kroppen, noe som kan frigjøre endorfiner og lette på smerte selv om medisinen ikke virker.

Trene mer

Folk som jogger ofte snakker gjerne om den gode følelsen de får etterpå. Denne følelsen kommer av frigjøringen av endorfiner som skjer når joggerne når et spesifikt punkt under treningen.

Doktor Fuhrman forteller at vitenskapen om endorfiner fra trening er kontroversiell og omdiskutert. Noen medisinske professorer tror at det er den positive følelsen av å møte på en fysisk utfordring fremfor selve mosjonen, som stimulerer endorfiner til å bli frigjort i kroppen. Men uansett årsak har trening og mosjon vist seg å være endrende på humøret.

Doktor Fuhrman anbefaler aktiviteter kondisjonstrening som langrenn, svømming, tennis eller en lang joggetur for best effekt.

Få orgasme

- Jeg tror at å få orgasme er en flott måte å få frigjort endorfiner i kroppen, sier Fuhrman.

- Du må gjerne løpe i en time for å kjenne endorfinutslippene på samme måte som når du har sex, og sex krever mindre energi, sier han.

Bli rørt

Doktor Fuhrman forklarer at å se på vakker kunst, en rørende scene, eller lytte til et inspirerende musikkstykke, kan frigjøre endorfiner i kroppen.

- En person som har mye glede i livet sitt, uavhengig av kilder, vil holde endorfinene på et sunt nivå.

Ta akupunktur

- Å få nåler stukket i huden er frigjørende, dette kan trigge endorfinprodukjsonen, sier Fuhrman.

Også akupunkturpasienter kan nyte godt av placeboeffekten, de tror at prosessen virker, dermed gjør den det. Nok et bevis på hjernens makt.

Spis litt sjokolade

Det er bevist at kakaobønner har en er avhengighetsskapende hos mennesker. - Maten som best kan sammenliknes med et narkotisk stoff, er sjokolade. Det påvirker faktisk hjernen på en måte som gjør at det blir frigjort endorfiner, forklarer doktor Hirsch.

- Men du trenger ikke spise tre sjokoladebarer, en bit eller to gjør samme nytte, sier han.

Være redd

Har du noen gang hørt noen si at de liker å være litt redde? Enten du ser på en skrekkfilm med hendene over ansiktet, eller føler vinden blåse i håret ditt når du fyker nedover i en bratt berg og dalbane, frykt frigjør endorfiner. Hvorfor tror du ekstremsport er så populært? Ingen vil bli skadet, det er bare moro (på en merkelig måte) å lure døden.

- Gleden man får i høy fart, lager en positiv følelse inni et menneske som gjør personen glad, forklarer Hirsch.

Kilde: Ivillage.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning