Fettet sitter mellom ørene

Endelig er den her: Boken om humor og slanking. Riktig ernæring og aktivitet er vel og bra, men vi trenger bevisst bruk av humor for å lykkes. "Fettet måtte presses ut av hodet", sier forfatterne.

Publisert Oppdatert
Nina Granlund Sæther og Stein Tyrdal, som tilsammen har gått ned 40 kilo, er på markedet med en ny bok som kaller på smilet, provoserer og engasjerer. Det går an å legge om livsstilen, bare det er morsomt nok, mener de to forfatterne. Humor flytter fokus. Balansegangen mellom oppbyggende humor og nedrivingshumor danner en sjelelig trim som både lokker og truer oss til en slankere tilværelse.

I boken "Fettet sitter mellom ørene" har forfatterne samlet egne erfaringer. Og de er brutalt ærlige. De tar et oppgjør med gamle tenkemåter.

- Det var ingen som tvang oss til å spise. Vi svelget frivillig. Ingen kommanderte oss til å sitte i ro heller. Det var vi selv som overså trappa og glemte ettermiddagsturen. Vi er begge kronikere og unnskyldningene stod i kø. Fettet måtte presses ut av hodet. Det satt mellom ørene, sier dr. humor, Stein Tyrdal.

Hold kjeft!

Suksess er den røde tråden i boken. Budskapet er samlet i enkle suksessformler, som for eksempel le mer, flytt fokus, stol på deg selv, mobb flesket, slipp bananen og hold kjeft.

- Hemmelighold gir krefter, påstår Nina Granlund Sæther. - Når vi holder kjeft unngår vi at våre nærmeste synes synd på oss eller saboterer våre forsetter. Dessuten spiser vi mindre. Hun hadde selv gått ned ti kilo før noen oppdaget hva hun holdt på med.

Duoen anbefaler også leserne å gjøre opprør mot alle unnskyldningene.

- Hvorfor velger vi fedme? I stedet for å bruke energien på å ta ansvar for eget flesk, har vi en tendens til å slite oss ut på å fraskrive oss ansvaret. Vi nyter vårt Totale

AnsvarsFraskrivelsesSyndrom og TAFSer til livene våre. Hva er det som gjør at vi tåler alt av fedmeplager, men ikke tåler noen fettreduserende plager? Noen tåler kroniske smerter i bøtter og spann, men å spise litt mindre - det går ikke an, sier dr. med. Stein Tyrdal, som undrer seg over viljen til å utholde smerter, plager og følelse av mindreverd mot noen never potetgull.

Om forfatterne:

STEIN TYRDAL dr. med. (f. 1956) kombinerer jobben som overlege og albueekspert på Ullevål universitetssykehus med å være foredragsholder, møteleder og kreativ kommunikasjonsrådgiver. Stein Tyrdal er doktor med doktorgrad, president i Nordisk selskap for medisinsk humor, daglig leder av firmaene Elastra as og SUKSESS.AS , samt styreleder i Humorologisk forlag. Han har skrevet bøkene Humor og Helse 1 og 2 (2001), og er norgesmester i håndball fem ganger.

NINA GRANLUND SÆTHER (f. 1960) er utdannet adjunkt, men har arbeidet som journalist og fotograf siden 1987. Hun er nå redaktør i tidsskriftet Hus & Bolig, samt daglig leder av Humorologisk forlag DA. Hun har skrevet og illustrert flere bøker tidligere. To av fotografiene hennes er gjengitt på norske frimerker. Aktiv langrennsløper i barneårene, med annen plass i det lokale klubbmesterskapet to år på rad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning