Farlige vitaminer?

Om du pleier å bruke vitamintilskudd eller antioksidanter fra flaske og glass for å holde deg frisk, kan det hende du gjør deg selv en bjørnetjeneste.

Publisert Oppdatert
Ny forskning viser oppsiktsvekkende resultater over hvordan vitamintilskuddene kan senke levealderen og faktisk ha motsatt effekt. Mens antioksidanter som finnes i frukt og grønnsaker ser ut til å ha svært gunstig effekt på helsen, kan de samme vitaminene gi en nærmest motsatt virkning når de kommer i pilleform.

Øker dødeligheten

Nettstedet forskning.no skriver om resultatene fra Rigshospitalet i København. Goran Bjelakovic og kollegaer fra sykehuset har kommet frem til resultatet. De har gått igjennom 68 tidligere undersøkelser av hva tilskudd av betakaroten, selen og vitamin A, C og E har å si for hvor tidlig folk dør. Undersøkelsene inkluderte i alt 232 606 mennesker. Det viste seg at tilskuddene ikke så ut til å ha den ønskede helseeffekten.

- Betakaroten, A-vitamin og E-vitamin, gitt hver for seg eller sammen med andre antioksidanttilskudd, øker dødeligheten, skriver forskerne. Resultatene tyder heller ikke på at tilskudd av vitamin C øker levealderen, men forskerne fant ingen bevis for at askorbinsyra har noen negativ effekt på overlevelsen.

-Selen kan se ut til å redusere dødeligheten, men vi trenger mer forskning rundt dette spørsmålet, skriver forskerne.

Kosthold fremfor piller

Dietist ved Avdeling for klinisk ernæring ved Haukeland Universitetssykehus, Jennie Svensson, tviler ikke på undersøkelsen, men sier at dette ikke er ny informasjon.

-Det er mye vi ikke vet, men om vi har et variert kosthold, får vi i oss det vi trenger av vitaminer og mineraler. Matvarer inneholder mange flere antioxidanter og hjelpestoffer enn det forskere har klart å fremstille som vitamintilskudd, sier Svensson.

Pasienter får vitamin- og mineraltilskudd

Dietisten forteller at det beste er å legge om kostholdet dersom du ønsker å få i deg flere riktige vitaminer og antioksidanter, men at pasienter ved Haukeland Universitetssykehus ofte får anbefalt diverse (vitamin)tilskudd fra ernæringsfysiologer og leger.

- Det er avhengig av pasientgrupper, kreftpasienter blir gjerne anbefalt multivitamintilskudd, småspiste og eldre bør også ta ekstra vitaminer, kvinner som planlegger gravidiet får i seg for lite grønnsaker og andre matvarer som er rike på folat, og trenger ekstra tilskudd med folat, forklarer dietisten.

-Vanskelig å overdosere

Svensson er skeptisk til faren for overdosering av vitamintilskudd og tror ikke folk som tar en vitaminkapsel for dagen behøver å bekymre seg.

-Du skal spise en boks vitaplex per uke i ganske lang tid fremover for at det skal gjøre noe skade, mener hun. Men overdosering også i mindre volum av enkelte vitaminer, mineraler eller antioxidanter kan samtidig gi en skjeiv balanse som kan være uheldig.

Dietisten antar også at det er svært mange mennesker som kjøper vitamintilskudd, men som ikke bruker det opp.

- Jeg tror nok at det er mange som har kjøpt tilskudd, men som bare lar det stå i skapet og ikke bruker det. Det svelges nok ikke så mye vitamintilskudd som det blir kjøpt, sier Svensson.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning