Få kontakt med babyen din

God kommunikasjon og samspill er viktig for barnets utvikling. Slik utvikler du et godt samspill med den lille!

Publisert Oppdatert
Et spedbarn har en medfødt evne til å søke sosial kontakt, og til å kommunisere. Allerede like etter fødselen er babyen i stand til å gjenkjenne mors stemme og lukt.

Les også: Nybakte foreldre?

Les også: Tren deg opp etter fødsel

Les også: Første gang du ammerNettstedet Babyverden.no presenterer i artikkelen "Hvordan utvikle et godt samspill" ved psykolog Henning Rye hvordan man bruker kjærlighetsfylt omsorg, god kommunikasjon og godt samspill for at barnet skal kunne fungere følelsesmessig og mentalt senere i livet.

"Resultater fra forskning på foreldre og barn - forholdet de siste 25 årene, tyder på at barns utvikling, uansett kultur, har en rekke grunnleggende likheter, og at foreldre og barn sammen utvikler noen samspillstemaer som i hovedtrekk går igjen. Disse grunnleggende temaene har samme innhold, men kommer til uttrykk på ulike måter i forskjellige kulturer og livssituasjoner. De har også ulike uttrykksmåter i forhold til alder og utvikling", skriver Babyverden.no.

Eksempler på godt samspill:
  • Vis barnet ditt at du er glad i det ved øyekontakt, smil og prøv å imitere ansiktsuttrykk og lyder. Dette er utgangspunktet for å oppleve gjensidig oppmerksomhet, kontakt og en følelse av nærhet og kjærlighet.
  • Følg med på hva barnet ønsker og selv tar initiativ til. Prøv, når det er mulig, å justere din væremåte etter det. Når du prøver å forstå hva babyen din er opptatt av, kan du lettere bli oppmerksom og følge dens initiativ ved å la den ta på, se eller høre det som fanger interessen. På denne måten blir barnet kjent med omgivelser, ting og personer.
  • Snakk med barnet, og sett ord på de ting som barnet er opptatt av. Ved å hele tiden sette navn og bruke enkle ord og setninger om det barnet ditt opplever, hjelper du han eller hun gradvis til å knytte sammen ordlyder og opplevelser i daglige situasjoner.
  • Bruk tid, og la både deg selv og barnet få mulighet til å uttrykke det dere vil si. Skal utveksling av følelser og opplevelser fortsette å utvikle seg, er det nødvendig at begge bidrar til samspillet.
  • Etterligne det barnet ditt formidler i form av lyder og ansiktsuttrykk. Vis positive reaksjoner når barnet gjør det du liker. Dette er en fin måte å vise babyen at du har oppfattet det den prøver å uttrykke, at du liker det og responderer.
  • Det er ikke alltid like lett å være helt sikker på hva en baby egentlig ønsker og vil. Men det blir lettere jo bedre kjent foreldre og barn blir. Det er uansett viktig at barnet ditt opplever at det han eller hun forsøker å uttrykke, blir mottatt og reagert på ut fra den opplevelsen du har av det.
  • Kilde: Babyverden.no
samspill_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen