Et friskt alternativ

De fleste eiere gjør alt i deres makt for at dyret sitt skal bli friskt. Hvis ikke tradisjonell behandlig ikke bedrer dyrets tilstand kan kjæledyret nå også få ved hjelp av alternativ behandling.

Publisert Oppdatert
I et basseng på Dyrenes Storsenter plasker hunden Furia rundt i flytevest. Etter en trafikkulykke i fjor hoppet hun lenge rundt på tre bein, men etter måneder med svømming og massasje kan hun nå igjen gå på alle fire.

Furia er et av mange dyr som har fått hjelp ved Dyrenes Storsenter, et flerfaglig senter som kan tilby både tradisjonell veterinærbehandling, massasje, fysioterapi, homeopati og hundeskole.

- Intensjonen vår er at dyrene skal komme inn i den ene enden og få en diagnose av en veterinær, før de blir henvist videre og til slutt kommer friske ut i den andre enden, sier hundefysioterapeut og hundemassør Wenche Granli Ekeli. Hun var med å starte senteret for to år siden.

- Rehabilitering og ulike alternative behandlingsformer på dyr er fremdeles nytt i Norge. Vi er de første med svømmebasseng. Vi har brukt mye tid på å informere veterinærer om hvor effektiv denne behandlingen er, og etter hvert som de ser at det virker, har vi fått henvist mange pasienter. En del kommer langveis fra, sier Granli Ekeli, som etter nyttår starter Norges første skole i hundefysioterapi. Selv har hun utdannelse fra Sverige.

- Sverige ligger langt foran på dette området, og nå som etterspørselen øker også i Norge, er det viktig at behandlerne har en ordentlig utdannelse. Slik det er i dag kan hvem som helst tilby fysikalsk eller alternativ behandling.

På dyrets premisser

Lise Hatledal er utdannet homeopat og hundefysioterapeut, og har praktisert naturmedisinsk behandling av hund, katt og hest i over ti år under navnet Hundehomeopatene. Hun har ingen intensjon om å erstatte veterinærmedisin helt.

- I mange tilfeller kan det være lurt å få stillt diagnose av dyrlege først. Men noen ønsker naturmedisin framfor de kjemisk framstilte medisinene som veterinærmedisinen tilbyr. Homeopater ser dessuten helse på en annen måte, vi ser på hele dyret. Kosthold og psykisk helse er noen av faktorene som kan spille inn, sier Hatledal.

Hun er også linjeansvarlig lærer ved landets første veteropatutdanning som ble startet ved Norsk Akademi for Naturmedisin for to år siden. En veteropat arbeider med naturmedisinsk behandling av dyr.

- Utdanningen vil etter hvert bli godkjent som en bachelorgrad. En veteropat kan i utgangspunktet behandle det meste, slik som allergier, plager med mage og tarm eller stress, mener Hatledal.

Skeptisk

- Interessen for alternative behandlingsformer har vel generelt økt både for folk og dyr. Jeg vet det finnes en del veterinærer som tar tilleggsutdannelse i ulike former for alternativ medisin, uten at vi har oversikt over disse, sier Ellef Blakstad som er fagsjef i Den norske veterinærforening.

Han er ikke like glad for utviklingen.

- Eiernes ønske om å kurere dyret med alternativ behandling fører dessverre noen ganger til at dyret kommer for sent til veterinær. Et annet problem er at det ikke finnes noen formelt godkjente utdanninger. Behandleren kan ha et helgekurs eller en fem-årig utdannelse. For kunden er det vanskelig å vite forskjellen. I de fleste tilfellene bør alternativ behandling i det minste foregå i samarbeid med veterinær, sier Blakstad.

Det finnes imidlertid enkelte reguleringer i lovverket. "Lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell" innebærer blant annet at kun veterinærer kan behandle dyr som det er grunn til å tro er angrepet av s mittsom sjukdom og at akupunkturnåler kun kan settes under oppsyn av veterinær.

- Dyr kan i motsetning til mennesker ikke velge selv, det bør derfor være et minimumskrav at man overholder dyrevernloven. Det finnes lite dokumentasjon på at alternativ behandling av dyr faktisk virker, påpeker Blakstad.

- Uansett om man velger å tro at slik behandling har noe for seg, bør man derfor oppsøke dyrlege dersom man er i den minste tvil om at dyret har det vondt.

Foto: Ivan Tostrup

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning