Et flytende hjem

Et økende antall nordmenn velger å bo uten fast grunn under føttene. 110 personer bor året rundt i båt på Aker Brygge, og for ordens skyld; vi snakker ikke om små joller med dårlig standard..

- Stig på! sier Øyvind Holm og skritter selv den lille halvmeteren fra brygga og over i hjemmet sitt, båten Chadamananga.

Holm er en av de rundt 110 personene som bor året rundt i båt på Aker Brygge i Oslo, en mangedobling på bare få år. Også i andre norske kystbyer velger folk å gjøre det samme.

- Det koster meg 50.000 i året i strøm og leie av plass. Andre båtplasser er helt klart billigere, men her har jeg gangavstand til jobben, forklarer Holm.

Båtboerlivet har også andre fordeler.

- Jeg kunne aldri ha tenkt meg å sitte på en balkong hele sommeren. Og så er det supersosialt å bo her, sier han, og går de tre skrittene over til naboen for å få påfyll til kaffekoppen.

Billig og bra

- Å bo i båt er blitt populært - særlig i de større byene, roper redaksjonssjef i Båtmagasinet, Atle Knutsen, gjennom en skurrete mobilforbindelse der han dupper i tåkehavet utenfor Jæren.

Han mener fordelen ved å velge båten som bolig er klar:

- Det er vanskelig å få like hyggelig bolig så sentrumsnært og til en så lav pris som når du bor i båt.

Knutsens erfaring er at mange forskjellige typer folk bor i båt, fra studenter som vil spare penger, til pendlere som har båten liggende ved arbeidsplassen.

- Det er ikke bare bohemer som foretrekker båtlivet. Men å bo i båt krever en annen innstilling. Det er ikke til å komme bort fra at det blir trangt. Kommer man flyttende fra et hus, må man regne med å kvitte seg med en hel del klær og utstyr, forteller han, og opplyser at for mange er båt en livsstil, de kjøper en eldre farkost som de pusser opp selv som et nærmest evigvarende prosjekt.

Trangt om plassen

Den største utfordringen med å bo i båt er likevel ikke å skaffe båten, men å finne båtplass.

- Det er mye praktisk som skal ordnes før man kan bruke båten som bolig året rundt. Å finne båtplass med tilgang til vann og strøm er ofte ikke enkelt, og dessuten kostbart. Man må minst regne med noen titusener i året. Og båten i seg selv er heller ikke billig, i hvert fall hvis man krever komfort, sier Knutsen.

Han mener det i sum likevel er billigere å bo i båt enn å bo i leilighet. Blant annet slipper man vann- og avløpsavgifter.

Fordelene ved å bo i båt er dessuten flere.

- For det første har du alltid hele huset med deg. Det er perfekt om sommeren - du kan bare reise av gårde uten å pakke på forhånd. Men de fleste velger nok denne boformen på grunn av friheten det gir. Man kan i større grad velge hvor man skal bo. Får man ny jobb, kan man bare ta båten med og flytte, såfremt arbeidsplassen ikke ligger for langt inne i landet, forteller Knutsen.

Frihet

- Man forstår ikke hvilken frihet båtlivet gir, før man har prøvd, hevder påtroppende formann i Norsk Båtboerforening, Gunnar Isaksen. Han har selv bodd i båt de siste fem årene.

- Foreningen ble startet fordi det har vært liten politisk vilje til å ha folk boende i båt. Blant annet har folk slitt med å få godtatt at de ikke har en gateadresse, sier Isaksen, og opplyser at foreningen jobber mye med å skaffe flere båtboerplasser.

Båtplassene i de store byene i dag er få og dyre. Stadig flere nordmenn skaffer seg båt, og alle disse må jo plasseres et sted. Det presser prisene opp, forklarer Isaksen.

Inventaret derimot, er ikke vanskelig å få tak i.

- Det finnes så mye utstyr at en kan fylle båten til den synker. Mange har både vaskemaskin og tørketrommel.

Innbrudd er heller ikke noe stort problem, de fleste båthavner der folk bor fast har gode vaktordninger.

Vær og vind

Likevel er ikke livet i båt helt problemfritt.

- Det kan bli ganske ubehagelig innvendig når det stormer som verst. Ventilasjon og isolasjon er to andre utfordringer. Noen legger isolasjonsmatte over båten om vinteren. Kondens kan være et problem, så det gjelder å finne lure løsninger for ventilasjon, råder Isaksen

Men selv om det dugger på vinduene, har båtfolket det riktig så hyggelig inne.

- Jeg har et helt annet forhold til naboene enn jeg har hatt i noen leilighet. Vi går mye på besøk til hverandre, og båtfolket møtes fast på rorbua en gang i uka, sier Isaksen som selv overvintrer ved Aker Brygge.

- Og skulle jeg mot alle odds bli lei dem, så kan jeg jo bare ta båten og flytte.

FOTO: Christine Erlbeck