Er du gul?

Noen mennesker er fylt av påskefarge – inni seg. Det hevder Tove Steinbo, som har inndelt menneskene etter farger i boka "Fargene forteller".

Publisert Oppdatert
- De gule menneskene er skoleflinke. Kunnskapsrike. Glad i mentale utfordringer. Har du en bruksanvisning du ikke forstår, bør du søke hjelp hos et gult menneske, mener Tove Steinbo.

I femten år har hun lest om og gått på kurs om farger, og etter hvert har hun sydd sammen et fargerikt menneskesyn. Hun mener rett og slett at du og jeg og alle andre, i større eller mindre grad, kan beskrives etter egenskapene i en hovedfarge. Nå holder hun foredrag om fargebruk for bedrifter, hjelper Jordan med planlegging av sitt fargesortiment på oppvaskbørster, og kurser privatpersoner som vil ha hjelp til å finne sin psykologiske farge.

- Mens noen er typiske eksempler på én farge, vil andre kanskje kjenne seg nesten like mye igjen i flere farger, sier Steinbo.

Gul på jobben

I anledning påsken lar vi det gule mennesket fronte Steinbos teori. Akkurat nå har mange gule folk påskeferie, men vil du treffe på dem til hverdags, er det bare å ta en tur innom nærmeste arkiv eller bibliotek. For ikke å snakke om departement. I byråkratiet har det virkelig hopet seg opp med "gulinger", skal vi tro Steinbo. Også i forsikringsbransjen og skoleverket står de gule like tett som påskeliljer i aprilbedet.

- Disse menneskene er objektive og snarrådige. Men de kan også virke firkantede, informerer Steinbo.

Tross klare oppfatninger om fargenes psykologiske betydning, vil hun ikke gå med på noen rask kategorisering av sine medmennesker.

- Det synes jeg blir uproft, sier hun, og mener mange spørsmål må besvares av enkeltmennesket, før fargen er klarlagt.

Som tillegg til boka si har hun laget en arbeidsbok, der man kan svare på spørsmål om seg selv, og slik komme fram til sin rette farge - eller fargekombinasjon. En tenkt person som har overvekt av gule egenskaper, kan for eksempel være slik sammensatt: 20 gule egenskaper, 15 indigo egenskaper, 12 blå, 10 fiolette og så videre med noen få egenskaper av henholdsvis oransje, grønt og rødt.

Gul hjemme

Hvordan er så den gule arkivaren på hjemmebane? Ryddig, må vi forestille oss. Kanskje frimerkesamler eller suduko-løser, eller fordypet i et leksikon - og slett ikke en realityserie - i sin jakt på ny kunnskap. Kjedelig, kanskje?

- Jeg vil heller si det slik at gule mennesker selv kan kjede seg blant andre, dersom de ikke opplever at de har utdannelse og kunnskap nok, sier Steinbo diplomatisk.

Videre ramser hun opp en rekke av de gules gode egenskaper:

- De er blide, hyggelige og økonomiske. Slett ikke luksusmennesker, men folk som vil ha sine forsikringer i orden og som trives med å legge til side til "a rainy day". Viljen deres er sterk, sier Steinbo, men igjen er hun ute for å balansere, for alle farger skal visstnok kunne vippe over i det ekstreme og dermed uheldige. Gult kan være alt annet enn kult:

- De gules skeptiske side kan gjøre at de havner litt bakpå. De kan ha problemer med å akseptere nye ideer og nye oppdagelser til tross for sin nysgjerrighet på boklig lærdom.

Går det riktig ille, skal det gule mennesket kunne bli både listig, kynisk, løgnaktig, smiskende og manipulerende.

- I ubalanse kan de gule bli svært kontrollerende overfor både sge selv og andre, slik at optimisme og vennlighet blir undertrykket, forteller Steinbo.

Bli gul

Trenger du de gule egenskapene? I så fall mener Steinbo at du kan styrke deg ved å omgi deg med, og kle deg i, gult - "eksamensfargen" framfor noen.

- Fargen er stimulerende og intens, men nettopp derfor kan den også bli irriterende for mange. Gult bør for eksempel ikke brukes ved migrene, sier fargeeksperten.

Hun forteller at mange mennesker har problemer med å sove i kraftig gule rom, og at fargen vil være svært uheldig på psykiatriske institusjoner.

- I interiør gir gult en soleffekt, og kan lyse opp nordvendte rom. Kanskje kan gult være et godt valg for inngangspartier, der man tar imot gjester. Og for kjøkkener, der man møter den nye dagen. Men generelt er gult en vanskelig interiørfarge som endrer seg mye i ulik belysning. Kremgult og andre neddempede varianter er ofte et bedre alternativ enn tydelig gult, råder Steinbo.

Uvitenskapelig synsing

Psykolog og kunstner Stine Vogt påpeker at fargekategorisering av mennesker bare er én modell i en lang rekke fantasifulle og ofte kommersielle forsøk på å forstå menneskene.

- Jeg har aldri sett seriøs forskning som underbygger at folk skulle ha ulike "fargepersonligheter". Men generelt tror jeg folk er veldig tiltalt av konsepter som tilbyr dem en forenklet forståelse av hvem de er og hvorfor de reagerer som de gjør.

Stine Vogt er ikke i tvil om at mennesker opplever farger ulikt.

- Man kan likevel ikke konstruere modeller for hvilke farger en bestemt person eller bestemte grupper av personer trenger, liker eller "tilhører". Det er også betenkelig å lage generelle kategorier for hva farger "gjør" med en, som at man blir sint av rødt, beroliget av blått og så videre. Farger virker inn sammen med en masse andre faktorer, mener psykologen.

Folk i farger

Tove Steinbo deler menneskene inn i sju hovedkategorier i boka "Fargene forteller". Her er særtrekkene.

Gult menneske

Mental, detaljorientert, skarpsinding, analytisk, kunnskapstørst, ikke behov for fysiske aktiviteter, viljesterk, handler raskt og presist, hyggelig, vennlig, imøtekommende, optimistisk, snartenkt, nysgjerrig, god til pengestyring og sparing, vennskap viktigere enn sex, opptatt av kontroll og selvkontroll, kan få samlemani, skeptisk, kan bli listig og manipulerende i ubalanse.

Kjente eksempler: Tony Buzan, pave Benedikt XVI

Rødt menneske

Maskulin, jordnær, sjenerøs, impulsiv, rettferdig, ærlig, temperamentsfull, konfronterende, fysisk sterk, glad i å trene, konkurranselysten, viljesterk, handlekraftig, risikovillig, utålmodig, lidenskapelig, glad i sex, ikke av den romantiske typen.

Kjente eksempler: Ariel Sharon, Gro Harlem Brundtland.

Oransje menneske

Humoristisk, utadvendt, optimistisk, varm, følsom, avhengig av ros, empatisk, smittende entusiasme, liker seg i rampelyset, rastløs, hater problemer, utsetter det ubehagelige, livsnyter, elsker dans og bevegelse, flørtete men trofast, vektlegger romantikk og forspill, praktisk kreativ, estetiker, dårlig til pengestyring, lar seg lede av følelser framfor logikk.

Kjente eksempler: Robbie Williams, Jamie Oliver.

Grønt menneske

Omsorgsfull, empatisk, rolig, tilbaketrukken, forsiktig, godhjertet, idealistisk, gavmild, selvoppofrende, overbeskyttende, familiemenneske, huslig, elsker natur og blomster og dyr, følelsesmenneske, sårbar, lettrørt, romantisk, hater konflikter, kan i ubalanse bli tiltaksløs, misunnelig, eiesyk, bitter og selvmedlidende.

Kjente eksempler: Kofi Annan, Kronprins Haakon

Blått menneske

Konservativ, litt kjølig, stor mental kapasitet og viljekraft, store lederegenskaper, enestående klokskap og integritet i balanse, men manipulerende, sarkastisk og ufølsom i ubalanse, har ordet i sin makt, rasjonell, ambisiøs, elsker å ta avgjørelser, evne til langsiktig planlegging, jobb foran familie og venner, kan kjenne seg ensom, skjønnhetselsker, velkledd, dannet.

Kjente eksempler: Dronning Sonja, Bill Gates

Indigo menneske

Åndelig, spirituell, intuitiv, sensitiv, visjonær, klarsynt, synsk, ikke-materialistisk, følsom, annerledes, som regel få venner, indre styrke, fryktløs, kan i ubalanse oppleve angst/frykt/depresjoner, kjemper for rettferdighet, fred og sannhet, hundre prosent pålitelig, livlig fantasi, androgyn.

Kjente eksempler: J.K. Rowling, Rudolf Steiner

Fiolett mennesske

Mye til felles med indigo (over), men trives bedre i rampelyset. Skuespillerevner, visjonær ledelse, evne til å trollbinde, karismatisk, kreativ, mange store kunstnere og vitenskapsfolk er fiolette, ofte problemer på menneskelig og følelsesmessig plan, uredd, vidsynt, i ubalanse virkelighetsfjern/fanatisk/stormannsgal, konstrastfylt, høyfrekvent, perfeksjonistisk, lidenskapelig, innsiktsfull, naturlig helbreder.

Kjente eksempler: Bill Clinton, Madonna, Osama bin Laden

(Tove Steinbo presiserer at eksemplene er hentet fra inntrykk i media, og ikke basert på en seriøs kartlegging.)

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning