Er du gravid?

Hvis du prøver å bli gravid, er det mange tegn du kan lete etter uten å bruke penger på graviditetstester. Nedenfor ser du flere av dem!

Publisert Oppdatert
Er jeg gravid? Dette er et favorittspørsmål for alle som forsøker å bli gravide, og et trist spørsmål for de som er uheldige å havne i situasjonen. For å finne det ut, er det mye mer du kan gjøre før en graviditetstest gjør deg hundre prosent sikker.

Manglende mens

Dette er antakelig det tydeligste tegnet på at du er gravid. Noen kvinner kan oppleve blødning i mensperioden selv om de er gravide, dette er likevel vanligvis en mye lettere og kortere variant enn den vanlige blødningen. Det er til og med noen kvinner som har mensen gjennom hele deres graviditet, dette er vel og merke sjelden men det kan altså forekomme.

Dersom du har planlagt å bli gravid, er dagen du egentlig skal ha mensen helt sikkert velmarkert i hodet ditt. Det er den offesielle dagen du kan ta en graviditetstest. Testen måler nivået av HCG i urinen din. Mengden av hormon som hver kvinner bærer på, kan variere mye.

De mest presise graviditetstestene på markedet, vil måle 25 -50 mIU av HCG, eller nivået funnet i urinen mellom den fjerde eller femte uke av graviditeten. Nivåene av HCG i urinen vil da være endret.

Den første morgenurinen inneholder alltid det mest konsentrerte nivået av HCG, likevel er det få tester som krever at du bruker morgenurinen din. Det kan bedre sjansene dine å ha nok HCG i urinen din ved å vente fire timer etter at du sist gikk på do før du tar testen. Dette gjør at HCG'en vil bygge seg opp i urinen din.

Graviditetstestene gir sjeldent falske resultater. Dersom et negativt svar senere viser seg å bli til et positivt svar, betyr det gjerne at testen er tatt for tidlig. Et positivt resultat som senere blir til et negativt, er vanligvis en svært tidlig spontantabort. Snakk med legen din om du har spørsmåk om graviditetstesten din og vurder å ringe gratisnummer som står på testen.

Blodprøver er de mest presise og kan gjøres syv til ti dager etter eggløsing.

Morgenkvalme

Morgenkvalme påvirker mange gravide kvinner. Likevel er det bare rundt 50 prosent av gravide som opplever dette. Det er heller ikke presist navngitt da all form for kvalme kan oppleves gjennom en graviditet, ikke bare om morgenen. Noen kvinner er dårlige om natten, noen føler seg dårlige om dagen, og noen kvinner opplever at kvalmen kommer og går i sitt eget mønster. Det er også en forskjell mellom kvinner som føler seg kvalme og andre som kaster opp skikkelig.

Noen kvinner er uheldige og opplever en svært brutal form for morgenkvalme som på legespråket kalles hypermesis gravidarum. Dette kan føre til dehydrering.

Såre bryster

Såre bryster oppleves av mange gravide kvinner, men også når kvinner har mensen. Dette går vanligvis bort etter det andre trimesteret, eller det kan oppleves sterkere senere i graviditeten. Dette kan være en bra ting for noen kvinner da de lettere får vite om de er gravide.

Hodepine

Hodepine er vanlig om du er gravid, det blir forårsaket på grunn av endringer i hormonene. Dette kan være et graviditetssyndrom, men ikke nødvendigvis. Andre årsaker kan være stress.

Opphovning

Noen kvinner blir oppblåste med en gang de er gravide. Dette er et symptom på at du er gravid, men ikke nødvendigvis et tegn. Det er mange kvinner som kan føle seg oppblåste under mensenperioden.

Utflod

Opplever du utflod uten at det klør eller svir i underlivet, kan dette være et tegn på at du er gravid. Utfloden kommer fordi kroppen beskytter fosteret mot infeksjoner og renser seg for bakterier. Dette gir ikke fra seg noe lukt, hadde det vært en soppinfeksjon, måtte du ha fått behandling med salve eller antibiotika.

Kilde: about.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning