Eplefasong gir kreft

Etter å ha gjennomført en stor europeisk kreftundersøkelse mener forskere at kroppsfasongen har noe å si om risikoen for å få tykktarmkreft. Hvis du er høy eller tykk på midten er du i faresonen.

Publisert Oppdatert
Det er verken en hemmelighet eller en nyhet at livsstil og vekt har en innvirkning på helsa vår, men den nye undersøkelsen tyder på at også kroppsfasongen har en innvirkning. Resultatene viser at høye mennesker er mer utsatt enn lave mennesker, og at risikoen øker i takt med midjemålet.

Undersøkelsen er foretatt med et utgangspunkt i EPIC, en undersøkelse av kosthold, kreft og andre sykdommer hos 378 277 europeere. Nesten 1000 deltakere fikk diagnosen tykktarmskreft i løpet av tiden de ble undersøkt, og da forskerne sammenliknet kreftforekomsten med kroppsfasong viste det seg altså at de med størst midjemål i forhold til hofteomkrets var sterkere representert enn de med tynne midjer.

- Dette støtter hypotesen om at mageflesket er spesielt betydningsfullt når det gjelder utvikling av tykktarmskreft, sier Tobias Pischon fra German Institute of Human Nutrition.

BMI har liten betydning

Kroppsvekten i seg selv hadde i følge forskerne lite å si. Kvinner med høy BMI hadde ikke vesentlig større risiko enn kvinner med lav og normal BMI. For menn derimot økte risikoen i takt med økningen av BMI, mest sannsynlig fordi menn tradisjonelt legger på seg rundt magen når de går opp i vekt.

I tillegg viste det seg at høyden også har noe å si. Kvinner på over 167,5 centimeter hadde 79 % større sjanse for å utvikle tykktarmkreft enn kvinner som var lavere enn 156 centimeter.

Hos mennene var risikoen 40 % høyere for de over 180,5 centimeter enn for de under 168.

Som alltid med liknende undersøkelser kan forskerne aldri være sikre på at det er de aktuelle faktorene som faktisk er årsaken, eller om andre påvirkninger spiller inn. Kanskje er det slik at mennesker med stort midjemål også spiser mat som kan føre til økt kreftrisiko.

Den økte risikoen for høye mennesker kan rett og slett henge sammen med at tarmen naturlig nok er bygd opp av flere celler jo større mennesket er. Og jo flere celler, desto større sannsynlighet for at en av de utvikler seg til en kreftcelle.

Kilde: forskning.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning