En syk kultur

Stadig flere nordmenn sliter med psykiske lidelser. Eller er det bare vi som kjenner for godt etter?

Publisert Oppdatert
Du har sikkert hørt det før: Sykefraværet øker. Et økende antall nordmenn sliter med depresjoner, stress og utbrenthet. Stadig flere går i terapi, skaffer seg en coach eller prøver alternativ behandling.

Førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Bergen, Lars Svendsen, mener vi har fått en terapikultur, et samfunn hvor stadig flere områder av menneskelivet sykeliggjøres.

- Vårt syn på vår egen helse har forandret seg drastisk på få tiår. Tidligere oppfattet man mennesket som relativt robust og i stand til å takle motgang. Nå ser man mennesket som et skjørt vesen som lett kan miste fotfestet ved motgang, og som bare kan reddes ved hjelp av terapi, sier han.

Ny folkesykdom

Svendsen benekter ikke at mange sliter psykisk, men mener vi trekker grensen for hva som kan anses som sykdom for langt. Ifølge egne undersøkelser oppfyller både han selv, hans kjæreste og mange av hans venner kriteriene for depresjon.

- Du føler kanskje at jobben ikke er så morsom for tiden? Spør han.

Du sover kanskje litt uregelmessig? Har vage skyldfølelser? Har litt laber sexlyst? Er litt nedstemt? I tilfelle har du depresjonsdiagnosen i boks, fastslår han.

Svendsen mener det er grunn til å spørre seg om flere faktisk sliter psykisk enn tidligere, eller om det bare er vår innstilling som har endret seg.

- Vi har fått en stadig mer sykeliggjørende måte å snakke om vår egen helse på. Folk har ikke lenger hodepine, men migrene. De er ikke lenger sjenerte, men har sosial angst. Og når jeg er det jeg kaller drittlei, vil kanskje andre kalle seg deprimerte.

Besatt av forbedring

Professor i sosialpsykologi ved Universitet i Gøteborg, Thomas Johansson, har nylig skrevet boka Makeovermani, der han tar for seg hvordan vi strever etter å bli perfekte på alle livets områder.

- Vi har fått en kultur der det er ventet at vi hele tiden skal endre oss selv til det bedre - få bedre kjærlighetsforhold, mer spennende sexliv, vakrere hus, lykkeligere barn og bedre helse.

Og hjelpen er i sikte. I form av coacher, psykologer, terapeuter og medikamenter. I form av personlige trenere, muskelstimulatorer og cellulitkremer. I form av TV-program som Dr.Phil, Sexskolen og Extreme Makeover.

- Vi går til plastisk kirurg for å se bedre ut på utsiden, og oppsøker terapi for å føle oss bedre på innsiden. Selvhjelpsbøker gir lindring i en tid da verden oppfattes som usikker og overveldende, mener Johansson.

Han stiller seg tvilende til om alle anstrengelsene etter det perfekte liv faktisk gjør oss lykkeligere.

- Det er ikke farlig å trene eller å få råd av en terapeut. Men vi har fått et press om hele tiden å forbedre oss selv, et press som kan påvirke oss i negativ retning. Man kan faktisk trene for mye, leve for sunt og prøve for mange ulike terapiformer.

Rik kultur

Mange tjener på denne terapikulturen. Det totale salget av legemidler fra norske apoteker har doblet seg på ti år. Til sammen kjøpte vi legemidler for over 16 milliarder i fjor.

Og salget blir som kjent bedre dersom man også kan selge medisiner til folk som er friske.

- Amerikaneren Peter Kramer innførte begrepet "kosmetisk psykofarmakolog" for å betegne medisinering som ikke bare hadde til hensikt å helbrede, men som forandret pasientene på en måte de oppfattet som positiv. Det er interessant å se at sykdommer som er et resultat av medisinbruk, nå er de lidelsene som øker mest, forteller Lars Svendsen.

Paradoksalt nok plages blant annet 50.000 nordmenn av hodepine på grunn av for høyt inntak av smertestillende.

Så dersom hverken medisiner eller terapi hjelper, hva skal vi så gjøre, vi 400.000 nordmenn som i disse dager visstnok rammes av vinterdepresjon?

- Det første folk burde gjøre, er å forandre forventningene til livet. Mange har helt urealistisk forventninger til hvordan tingenes tilstand bør være - men livet er ikke, og skal ikke være, en problemfri affære, mener Svendsen.

Han tror det vil være enklere å gå videre i livet dersom man aksepterer at tunge dager og bankende hodepine er en del av det.

- Vi vil aldri oppnå den perfekte lykke, uansett hvor mye vi går i terapi.

i_232440

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning