En fruktig aften

Hvem sa at barn trenger å sukkerbombes for å ha det moro på fest? – Kan vi smake på jordbærene? Hvordan får jeg opp det spydet der?

Publisert Oppdatert
Vi ville sjekke ut om barn er så mottakelige for frukt til fest som moderne ernæringsspesialister gjerne hevder. Derfor trommet vi sammen fire barn i femårsalderen, og lot dem i all hovedsak få servert eksotisk frukt og bær kuttet opp i små biter, og satt sammen i morsomme, uvante fasonger. Undersøkelser viser at bare frukten blir kuttet opp, spiser barna dobbelt så mye.

Til velkomst fikk gjestene en bowl i glassbolle pyntet med stjernefrukt langs kanten. Kiwi og jordbærskiver fløt lekkert i Farris "Bris" med ferskensmak. Nede i bunnen duppet små, mystiske "bomber" av skrelte rambutan. Hørte vi sutring over brusen som manglet? Neeei, svarte barna, mens de spent forsøkte å fiske opp bær og frukt fra drikken. Som en av dem bemerket:

- Jordbær var mye godere med brus på!

En annen suksess var små fruktspyd av jordbær, kiwi, mango og druer - stukket ned i et blomkålhode trukket med sølvpapir. Og en vannmelon er alt som skal til for å lage en kurv som ser imponerende ut: Skjær først ut håndtaket av den hele melonen, så du deler av selve kurven, og hul ut vannmelonkjøttet med en skje, så du kan lage små kuler av innmaten. Disse legger du i kurven sammen med druer, frisk ananas, mango - hva du måtte ønske.

Over til aftenens hovedrett: Pizza. Den lot vi barna få lage selv. Skåler med biter av paprika, tomat, agurk, avokado, løk, mais og ruccola ble plassert på rekke og rad - sammen med skinke, pepperoni og revet ost. Som pizzabunn fikk de ferdigkjøpte "wraps" med et tynt lag ketsjup.

- Hjemme spiser jeg rød og grønn paprika, men ikke på pizza, proklamerer Ferdinand og lesser på med skinke og pølse. Etter gjentatte oppfordringer går han med på å krydre med litt agurk.

Etter 7-8 minutter i stekovnen, kan alle barna nyte sin egen pizza. Noen som savnet de evinnelige bursdagspølsene? Ja, én av fire. Men sjelden har vi sett barn spise så godt på fest før.

Som en småsøt finale byr på et snev av fy-fy. Fruktbiter av oppskåret ananas, mango, banan og hele druer trekkes på spyd og dyppes i litt smeltet sjokolade. Det føles som verdens beste avslutning på et supert barneselskap. Og noe mas etter flere søtsaker hørte vi aldri.

NB! For flere gode tips til fruktige aftener for de minste, sjekk frukt.no , som er en webside servert av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Foto: Henrik Björnsson

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning