Dyrebare kvinner

Vi kvinner bruker mer penger enn noen gang. Siw Ødegaard gir deg sparetipsene.

Publisert Oppdatert
- Vi har hatt en kjøpefest av en annen verden i det siste, vi koser oss som i reklamen "fordi jeg fortjener det", sier Siw Ødegaard til Kvinneguiden.

Utseendet koster

Siw Ødegaard er gründer og daglig leder av Kvinnesiden.no som jobber med å bevisstgjøre kvinner i forhold til egen privatøkonomi og bidra med informasjon, kunnskap og bistand rundt temaet. Ødegaard er også forfatter av boken "Bitch eller martyr? En økonomisk overlevelsesguide for kvinner".

Hun mener at det koster mer for kvinner å ta seg bra ut og at det er derfor kvinner gjerne bruker mer penger enn menn i hverdagen.

- Det koster mer for oss kvinner å se ordentlige ut, skjønnhetsidealet er langt fra hvordan vi ser ut når vi står opp om morgenen, understreker Ødegaard.

- Vi kvinner bruker lett 800 til 1000 kroner når vi går til frisøren en gang i måneden, vi kjøper designerklær, får forskjellige behandlinger, går på treningsstudio, vi bruker dyr sminke og spesialshampo, og dette varer i allefall fra 20-årene til 40-årene, men slik har det i grunnen alltid vært for kvinner.

Jevnt forbruk

Tidligere denne uken skrev vg.no om undersøkelsen fra Infact som viser at en av tre norske menn synes at kona bruker for mye penger. Men selv om kvinner kanskje lar seg friste mer i hverdagen, er de fremdeles ikke helt alene om det. Ødegaard forteller at også menn bruker mye penger og at verken kvinner eller menn er flinke til å spare.

- Vi bruker en like stor andel penger. Forskjellen er at kvinner bruker penger på forbruksting som mat, klær og pleie. Menn bruker penger på større ting, helst ting som anses å være fornuftige, for eksempel PC og bil.

Men Ødegaard er sikker på at kvinner bruker mer penger enn før, dette er ikke fordi ting nødvendigvis koster mer men fordi vi har mer penger å bruke på oss selv. Hun forteller at det forventes at vi bruker mer på oss selv og listen ligger dermed høyere. Likevel skal vi ta forholdsregler;

- Det kan være lurt å sikre seg økonomisk, de siste fem-seks årene har vi hatt god råd, lav arbeidsledighet og dermed bedre velstand. Men nå som renten stiger bør man kutte ned på forbruket og få i gang et godt sparemønster, sier Ødegaard.

Siws enkle sparetips:

  • Få kontroll på forbruket og ikke la deg friste av alle tilbud. Få en oversikt over hva du bruker penger på, notere det ned, ta vare på kvitteringer og få et bilde over prioriteringer.
  • Lag deg et budsjett og finn ut hva du bruker i snitt enten ukentlig eller månedlig, tenk over alt du bruker på tull. Hvorfor i huleste bruker du 1000 kroner på flaskevann?
  • Skaff deg en økonomisk buffer. Lag deg en ekstra sparekonto hvor det automatisk går over 500 kroner eller 1000 kroner uten at man merker det fra lønnen.
  • Det kan være lurt å få i gang ordentlig sparing for eksempel i aksjefond, hør med banken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning