Du kan bli allergisk

Forurensing som fører til klimaendringene kan gjøre deg allergisk. - Det kan sammenliknes med et kar som fylles opp og renner over, forklarer pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.

Publisert Sist oppdatert
- Allergikere vet at de er allergiske, men mange vanlige folk kan gå rundt og brygge på allergi som gjerne slår ut på grunn av klimaendringene, sier Hallvard Ramfjord til Kvinneguiden.

Pollenanalytikeren varsler om lengre pollensesonger som følge av forurensingen jorden lider under.

Nye planter til Norge

Grunnen til at pollensesongene blir lengre er selve oppvarmingen av jorden. Fordi vintrene er kortere og våren starter før, vil plantene blomstre tidligere og høsten vil komme senere. Oppvarmingen fører blant annet til at nye arter sprer seg i verdensdeler hvor de ikke har vokst før.

- En ny planteart som heter Ambrosia har spredd seg fra Sør-Europa og har nå kommer til Skåne i Sverige. Det er en nokså aggressiv allergiplante. Det er enda for kaldt i Norge til at den har kunnet vokse her, men fortsetter den globale oppvarmingen, vil planten slå røtter også i Norge. Den blomstrer i september, noe som betyr at pollensesongen vil bli betydelig lengre, forklarer Ramfjord.

Pollenanalytikeren synes det er vanskelig å si om oppvarmingen av jorden er en midlertidig eller varig endring fordi været i Norge den siste tiden har blitt delvis normalisert.

- Det har skjedd tydelige endringer i pollenspredningen de siste årene, men i år ble det skikkelig vinter etter hvert, i februar og delvis i mars. Derfor kan situasjonen også normalisere seg gjennom en viss tid, forteller Ramfjord.

Han synes derfor det er vanskelig å si om allergikere bør bekymre seg fordi det kommer an på hvor man bor i Norge.

Pollensesongen starter vanligvis rundt 25 april i Sør-Norge, i Nord-Norge rundt 5 mai og i Nord-Norge mellom 15- og 20 mai. Ramfjord mener at pollensesongen vil beholde sin faste slutt uavhengig av klimaenrdingene, men starte tidligere dersom oppvarmingen fortsetter.

- Det er jo slik at dårlig vær for allergikere som sol og sommer, er godt vært for alle andre, mens dårlig vær for alle andre som kalde og regnfulle dager, er godt vær for allergikere, sier Ramfjord.

Tordenvær forverrer

Jordkloden endres drastisk av forurensingen, nå er det også påvist at det er sammenheng mellom tordenstormer og astmautbrudd.

- Global oppvarming og ekstremvær i kombinasjon gir økt forekomst av såkalte tordenstormer i sommerhalvåret. Det er påvist en sammenheng mellom astmautbrudd og tordenstormer ledsaget av utslipp av store mengder allergi-fremkallende gresspollen, forklarer Ramfjord.

- Når varme luftmasser settes i kraftig bevegelse vil pollenkornene virvles høyere og uvanlig langt. Tordenværet og regnskyllet som følger etter, vil vaske pollenet ned fra luften og føre til at det sprekker opp som følge av det osmotiske trykket som oppstår ved kontakt med vann. Disse små vannløselige allergenene frigjøres fra pollenet, de kan inhaleres fritt og føre til astmaanfall hos personer med pollenallergi, sier Ramfjord.

Bekymrende

Anne Karin Nilsen har vært allergiker i mange år, og hun er bekymret for pollenutviklingen.

-Jeg har kraftig allergi og går på allergitabletter hele året, det er nesten slik at jeg begynner å kjenne det i februar på grunn av or- og hasselspredningen. Da er det ikke særlig positivt å tenke på at klimaet kan forverre situasjonen min, sier hun.

Nilsen sier at allergien er svært tung når den står på som verst.

- Det føles som om hele hodet mitt er tett, både øyne og nese. Det klør og man får slimtråder på øynene. Plagene blir verre når det blåser, og da jeg var liten satt jeg inne stort sett hele året fordi jeg ikke orket å gå ut, forteller Nilsen.

Hun går på allergimedisin hvor en tablett om dagen skal lindre problemene, men legen har fortalt henne at hun kan ta to om hun har behov for det. Hun bruker også nesespray og øyedråper.

- Det går stort sett bra, dessuten jobber jeg på et stort senter hvor vi har pollenfilter på vifteannlegget. Men man kan jo ikke mure seg inne heller, sier hun.



FAKTA:

NAAF har pollenfeller ved målestasjoner i områdene Kirkenes, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ørsta, Førde, Bergen, Geilo, Stavanger, Kristiansand, Ringebu og Oslo.

Innsendte prøver fra målestasjonene analyseres, og basert på analyser av prøvene, erfaringsbakgrunn fra tidligere sesonger og de ferskeste værprognosene, utarbeides regionale pollenvarsler for det kommende døgnet.

Pollenvarslingen utarbeides daglig for pollentypene: or, hassel, bjørk, gress og burot. Tjenesten starter vanligvis i midten av februar og avsluttes ca. 25. august.



Kilder: astmainfo.no, naaf.no, pollenvarslingen.no
Foto: Colourbox.com