Drikking for to

Det skjer på kaffebarer og kafeer, men det skjer oftest på barer og resturanter. Gravide kvinner er ofre for fremmede som dømmer det de spiser og spesielt drikker.

Publisert Oppdatert
At en gravid kvinne drikker alkohol er tydeligvis ikke bare hennes eget valg, samfunnet rundt vil også ha noe å si.

-Ingenting gjør folk mer pinlig berørte enn en gravid kvinne som sitter ved baren og drikker. De andre kundene klarer ikke å ta øynene bort fra henne, sier Brianna Walker som er bartender i Los Angeles.

Å drikke mens man er gravid har vært tabu i flere år, i USA siden 1981 da overleger begynte å advare gravide kvinner om farene ved å drikke alkohol. Advarslene ble gjort etter at forskere ved University of Washington identifiserte Feta Alcohol Syndrome i 1973, en sykdom som fører til fysisk og psykisk utviklingshemming hos barn som ble utsatt for alkohol gjennom morens mage. I anbefalingene skiller ikke regjeringen på alkoholmisbruk eller alkoholsmaking, det står at all alkohol er en uakseptabel risiko.

Kvinner som drikker gjennom sin graviditet får ofte kritiske spørsmål, som for eksempel hvorfor hun vil risikere barnets helse for en uvedvarende glede i en øl?

En mor til to forklarer:

-Jeg kjøper ikke alkohol, sånn er det bare, sier hun.

Tidligere fulgte hun råd fra bekjente og drakk et glass med vin til maten gjennom graviditetene sine.

- Hvordan kan noen få slurker med vin være farlig når kvinner pleide å drikke martini og røyke i gamle dager mens de var gravide?", tenkte tobarnsmoren.

To eller tre glass per uke er greit

Faktum er at mange spesialister tidligere mente at et glass vin og litt øl av og til var helt greit, men at brennevin var skadelig.

-Hvis en pasient forteller meg at hun drikker mer enn to eller tre glass med vin hver uke, så synes jeg at det er helt greit etter de første tre månedene, sier doktor Austin Chen.

- Likevel vet jeg at jeg ikke blir populær av å mene det, men jeg synes det går bra, sier han.

Amerikanernes kompliserte forhold med mat og drikke hvor alt som er usunt er godt, gjør at gravide kvinner i Amerika får et større problem gjennom graviditeten deres.

- Da jeg var gravid med mitt første barn i 2001, fikk jeg så mye informasjon at jeg begynte å tvile på alt mulig. Hvorfor kunne jeg drikke te men ikke kaffe? Hvorfor var all myk ost forbudt hvis fløteost ble anbefalt? Hva var den store risken ved å ta et glass vin på bursdagen min?, sier moren.

Gravide kvinner blir fortalt at det finnes fare over alt, i ost, i tunfisk, i appelsinjuice. Men noen kvinner velger gjerne å lete etter bevis istedenfor å følge hver eneste regel.

Bevis er derimot vanskelig å finne når det gjelder moderat drikking gjennom graviditeten. Standard definisjoner, klinisk forskning og lange studier eksisterer ikke når det gjelder små doser alkohol.

- Egentlig kan vi ikke kalle noe for moderat drikking under en graviditet, studiene gjort gjelder store mengder alkoholinntak. The National Institutes of Health har definert fem drinker per dag i sin studie, forklarer doktor Ernst L. Abel ved Wayne State University Medical School Detroit.

Europeiske tradisjoner

Det er kommet frem gjennom spørreundersøkelser at de fleste gravide kvinnene i USA forklarer at de ikke drikker i det hele tatt, men det finnes også mange gjør et bevisst valg ved å ikke utelukke alkohol selv om de er gravide.

En annen mor fødte i fjor og forteller at hun tror mer på europeiske tradisjoner, hun drakk vin gjennom sin graviditet.

- Jeg drakk ikke hver dag, men jeg drakk ofte. Jeg stolte på mine egne instinkter og på doktoren min fremfor noen andre. Dessuten har jeg troen på europeiske tradisjoner som at vindrikking er godt for kroppen, sier hun.

Mange kvinner som velger å drikke når de er gravide, har nevnt europeiske tradisjoner med kvinner som drikker vin og spiser rå melkeost for å bedre brystmelkkvaliteten, noe som forsvarer deres egne valg om å drikke.

Selvsagt har også mange av de euoropeiske landene sine egne tabuer;

- Bare forsøk å kjøpe upastaurisert ost i England eller spis salat i Frankrike når du er gravid, sier noen.

Likevel tar folk flest for gitt at gravide kvinner tar en drink for dagen fordi vin og øl regnes som tilbehør til maten, mens i USA kan alkohol bli sett på som et narkotikum.

Likevel er det flere euorpeiske land som adopterer den amerikanske avholdsholdningen. I 2007 innførte Frankrike lov om advarsler på alkoholflasker.

En ting er sikkert; å drikke er et kontroversiellt valg for gravide kvinner, og blant de vanskeligste områdene å gjøre noe forskning på. På grunn av etiske regler og beregninger, er det nærmest umulig å gjennomføre kliniske undersøkelser med alkohol på kvinner.

-En del av forskningsproblemene er at vi har flest dyreundersøkelser å jobbe med, og hvem vet, hva er to drinker for en mus? Sier doktor Abel.

Det forskningen i USA har vært mest konsentrert rundt, er å få gravide kvinner til å regulere alkoholinntaket deres eller stoppe fullstendig. Problemet er at folket ikke tror at gravide kvinner kan ta egne avgjørelser på en ansvarsfull måte, og man blander seg derfor inn i andres valg.

Bartender Walker er enig;

- Jeg har hatt kunder som har spurt meg hva den gravide kvinner drikker, men jeg sier ingenting. Som med alle kunder, hvis ikke noen er full eller har vanskeligheter, så er ikke det noe noen har noe med.

Kilde: nytimes.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning