Djevelsk sjef?

Dersom sjefen din viser seg å være et vandrende mareritt, sjekk her hvordan du skal lære å håndtere det:

Publisert Oppdatert
The Devil Wears Prada er aktuell for norske kinoer denne uken. Filmen handler om en vellykket, designbefengt, iskald toppredaktør, hvis makt er så stor at det å være hennes assistent skal åpne alle dører i New Yorks magasinverden - hvis man makter å holde ut. Arbeidsmiljøloven eksisterer selvsagt ikke i denne filmen, for det ville jo ikke vært like morsomt å vifte med lover og regler foran denne kvinnelige djevelen på Prada-stiletter.

Men, sjefen fra helvete viser seg i flere former i det virkelige liv. En fiendtlig sjef kan enten oversvømme deg med oppgaver, overse deg under møter eller bruke kallenavn som i verste fall ikke egner seg på trykk. Så er det slik at noen takler det som et godt stykke teflon, mens andre får et daglig helvete på grunn av en maktsyk og inkompetent leder.

Det er ikke lett å håndtere uakseptable oppførsel. Ei heller leve med det. De fleste arbeidsplasser har en tillitsvalgt - og en arbeidsmiljø som uansett tillitsvalgt skal følges. Men det er noe du kan gjøre før du går til verks med loven i hånden.

Her er noen ideer fra amerikanske handbag.com:

Før en dagbok over dato, tid, sted og detaljert beskrivelse over hendelsene, og før opp navn på vitner. Dette vil kunne brukes som bevis dersom du gjør alvor av å gå til sak mot arbeidsgiver.

Diskuter saken med en pålitelig kollega, en venn, partner eller til og med din overordendes egen sjef. Spør vedkommende om hjelp til hvordan du skal håndtere dette, og be om støtte til det øyeblikket du setter planen ut i live.

Bygg deg opp. I det du får selvtillit er det ikke like gøy å herse med deg. Skaff deg alliansepartnere - for sammen er man sterke.

Dersom du er sterk nok kan du fortelle vedkommende hvordan deres oppførsel påvirker deg og hva du føler. Det viser styrke i seg selv. Understrek at du ikke ønsker å gå videre med saken, men at du garanterer det vil skje dersom dette ikke stopper.

Virker det ikke? Gå til høyere distanser med alle dine data, men husk at sjefens leder ikke nødvendigvis vil være den rette å gp til, som tross alt har fulgt opp og dermed støttet vedkommendes lederstil over tid. Bruk gjerne din tillitsvalgte.

Dersom ingen i organisasjonen tar din klage på alvor, så snakk med en advokat som kan agere på dine vegne. Og se etter en ny jobb.

La aldri sjefen fra helvete få knekke deg og gjøre deg redd og skremt. Dersom du bruker dit mot og viser en reaksjon, vil du sannsynligvis ikke bli plaget igjen.

Les mer om kvinners økonomi og rettigheter på Kvinnesiden.no. i_205294

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning