Oppbevaring av mat

Dette trenger du ikke ha i kjøleskapet

Her er 18 matvarer du kan ta ut fra kjøleskapet.

VELKJENT PROBLEM? Et glimt inn i et vanlig kjøleskap på en hverdag. I  jula blir det enda fullere. FOTO: Marte Glanville.
VELKJENT PROBLEM? Et glimt inn i et vanlig kjøleskap på en hverdag. I jula blir det enda fullere. FOTO: Marte Glanville.
Publisert Oppdatert
BAKERMESTER: Hector G. Guardia, bakerisjef på Maschmanns Matmarked FOTO: Nancy Bundt.
BAKERMESTER: Hector G. Guardia, bakerisjef på Maschmanns Matmarked FOTO: Nancy Bundt.

Det blir fort trangt i kjøleskapet i jula. Ribbe slåss om plassen med ulike typer sild. Får vi pressa inn enda en edamer? Og hvor i all verden skal vi gjøre av fløten til riskremen, bestemors hjemmelagde multesyltetøy og den hjemmelagde pateen?

Visst er det mulig å luke ut både det ene og det andre. Rett temperatur i et kjøleskap er 3-5 grader. Mange har enten et gjesterom som ikke vanligvis varmes opp eller en kald gang. De kan fungere fint til mye. Og heldig er den som har en kjeller. Der er det bare å lempe inn brusflasker, matvarer og posene med gaver.

Hector G. Guardia er bakerisjef hos Maschmanns Matmarked.

 - Det er alltid en viss risiko å oppbevare ferske animalske produkter i romtemperatur. Derfor foretrekker jeg å oppbevare dem kjølig. Men det går fint an å oppbevare flere produkter utenfor kjøleskapet i et begrenset periode, sier han til Kvinneguiden.

Brød

- Oppbevares utenfor kjøleskap. Ha det i en lukket plastikkpose i romtemperatur, så holder brødet seg ferskt lenger. Du kan også fryse det ned mens det ennå er ferskt. Ha det i fryseren i en plastikkpose så holder den lenger på fuktigheten. Legg det på benken i romtemperatur og brødet er som ferskt når det er tint.

Egg

Egg kan fint oppbevares i romtemperatur.

- Noen foretrekker å oppbevare egg i romtemperatur. I ekstreme/unntaksvise tilfeller kan du merke forskjell. Skal du spise egg på brød, er eggets temperatur uten betydning. Men skal du lage majones eller aioli, så er det lurt å bruke romtempererte egg. Ellers kan sausen dele seg fordi fettpartiklene fra oljen ikke liker de kalde proteinene fra eggene.

Smør

- Kan oppbevares utenfor kjøleskapet, men jeg anbefaler ikke å gjøre det i mer enn 24 timer. Oppbevarer du smør i kjøleskapet og synes det er for hardt når du skal bruke det, er det bare å sette det i mikroovnen i noen sekunder, så er det smøremykt.

Kaker

- Her varierer det hva som er best oppbevaring. Kaker uten fyll lagd av smør eller fløte oppbevares som brød - i en plastikkpose. Kaker med ferskt fyll, som gulrotkaker, oppbevares i kjøleskap, men smaker bedre hvis den spises ved romtemperatur. Ta den ut en time eller to i forkant.

EKSPERT PÅ KAFFE: Preben Oosterhof, daglig leder Dromedar Kaffebar AS. FOTO: Privat.
EKSPERT PÅ KAFFE: Preben Oosterhof, daglig leder Dromedar Kaffebar AS. FOTO: Privat.

Kaffe

Preben Oosterhof er daglig leder for Dromedar Kaffebar AS. Kjeden startet i Trondheim i 1997 og teller i dag seks kaffebarer og ett bakeri.

- I kjøleskap kan det oppstå kondens/fukt som vil forringe kaffen. Videre er malt kaffe veldig mottagelig for aroma fra andre matvarer og det vil sette seg bismak fra disse produktene i kaffen. Holdbarheten på kaffen forlenges ikke ved oppbevaring i kjøleskap. Det viktigste er at kaffen, både bønner og malt kaffe, oppbevares i lufttette omgivelser uten påvirkning fra andre matvarer. Finn frem en boks med lokk og lagre kaffen i denne. Sett boksen på benken eller i skap, hold den unna direkte påvirkning av fukt og varme. Kaffe reagere mest negativt på varme, så oppbevar den i mest mulig normal og jevn romtemperatur, forteller Preben til Kvinneguiden.

KAFFE: Skal ikke oppebares kaldt. FOTO: Norsk Kaffeinformasjon.
KAFFE: Skal ikke oppebares kaldt. FOTO: Norsk Kaffeinformasjon.

Frukt og grønt

Er det ett menneske som kan sine grønnsaker, eksotiske frukter og hjemlige herligheter så er det Britt Kåsin, Informasjonssjef for Opplysningskontoret for frukt og grønt. Her er hennes oversikt til hva du kan eller ikke kan ta ut av kjøleskapet:

EKSPERT PÅ FRUKT OG GRØNT: Britt Kåsin, infosjef, Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Privat.
EKSPERT PÅ FRUKT OG GRØNT: Britt Kåsin, infosjef, Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Privat.

Tips

Ikke oppbevar tomater og agurker sammen, da tomaten inneholder etylengass som igjen gjør agurk raskt dårlig.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Skal ikke oppbevares i kjøleskap:

Bananer - det er for kaldt og de blir dårlige.

Løk og hvitløk - oppbevares tørt og godt emballert for ikke å overføre smak.

Bør ikke oppbevares i kjøleskap:

Melon

Dadler - skal serveres romtemperert for å yte sin fulle og gode smak.

Tomater og avokado - smak og aroma kommer til sin rett når de oppebevares i romtemperatur.

Poteter, gulrøtter og kålrot er plasskrevende og trenger ikke oppbevares kaldt. Bør oppbevares i et spisskammers eller lignende.

Annet du kan ta ut

Honning bør oppbevares i et matskap, da det blir for fast av å stå i kjøleskapet.

Syltetøyglass kan tas ut av kjøleskapet i juletiden. I et spisskammers eller et matskap holder det seg bra i noen dager. Og er du en av dem som oppbevarer hermetikk i kjøleskap bør du ta ut boksene snarest.

- Hermetikkbokser bør tas ut av kjøleskapet til fordel for annen julemat. Det holder seg ved romtemperatur, tipser Kåsin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning