Dette sier fargene om deg

Og visste du at brun farge på duken minsker apetitten din?

Dette sier fargene om deg
Dette sier fargene om deg
Publisert Oppdatert
Vet du at du bør være bevisst på hvilke farger du omgir deg med? Fargeforskning viser nemlig at farger i stor grad påvirker følelser og humør, og kan være like viktig for oss som det å spise sunn og allsidig mat.

Velg selv

Det er lett å la seg påvirke av trender. Det gjelder også for fargene du velger til hjemmet ditt. Men det bør du egentlig ikke, sier fargeforsker og farge-coach Lene Bjerregaard til Ifi.no, Informasjonskontoret for farge og interiør.

- Fordi farger og design kommuniserer med underbevisstheten vår, bør du finne ditt individuelle fargebehov og din egen innredningstype for å skape optimal trivsel, fremfor å følge skiftende trender, sier hun.

Bjerregaard har jobbet med farger i 25 år og er lidenskapelig opptatt av emnet.

- Min holdning har alltid vært at farger og innredning må ha en psykologisk basis for å gi mennesker harmoni og trivsel. Omgivelser som er i samklang med de "indre verdier" gir størst harmoni, forteller hun.

Farger etter behov

Mange er opptatt av at innredningen hjemme skal være personlig og si noe om hvem man er. Det er Bjerregaard enig i. Men det burde handle om noe mer enn dette også.

- Tingene vi omgir oss med skal uttrykke vår personlighet, men det handler også om å få fargestimulans som dekker akkurat dine behov. Alle mennesker har et særlig behov for stimulering av bestemte farger, forteller hun.

Både alder, utvikling og personlighet skal være relevant når det gjelder hvilke farger vi bør ha rundt oss.

- Hvilke farger vi trenger hjemme, på skolen eller på arbeidsplassen vil variere fra person til person og i ulike faser av livet. En farge som har en positiv innvirkning på én person, kan ha en negativ virkning på en annen, forklarer hun.

Det gjelder å finne ut hva som passer deg.

Mer bevisste

Allikevel er det noen generelle tendenser når det gjelder fargebruk.

- Generelt bruker jeg aktive farger til rom hvor folk skal arbeide eller være fysisk aktive, og beroligende farger til rom for avslapning. For eksempel kan man bruke blått i soverom, fordi blått senker blodtrykket og pulsen, og man faller lettere i søvn. Har man vanskelig for å komme opp om morgenen, vil gult derimot gi deg energi til å stå opp, forteller Bjerregaard.

Har du tenkt gjennom dette? Kanskje ikke. Men kan det være så viktig da?

- Vakre omgivelser som er i samklang med egen personlighet, drømmer og visjoner gir størst velvære. Når vi ser kvalitet på det ytre materielle plan, vil det vekke en dyp og ofte ubevisst gjenklang i sjelen. Sånn er det også når vi lytter til musikk. Derfor er det viktig hva vi omgir oss med, forklarer hun.

Da er det kanskje verdt et forsøk.

Bjerregaards artige fargefakta

  • Visste du at du kan bruke varme farger til å gi deg mer energi, spesielt hvis du er en utadvendt type? Er du derimot en innadvendt person kan for mange sterke farger gi deg stress, særlig en sterk, rød tone.

  • Varme, gule vegger gir generelt glede og optimisme for de fleste. En sterk og skrikende sitrongul kan derimot gi deg hodepine. Bruk den kun i tilbehør og ikke på store flater.

  • Er du på slankekur kan du bruke en av disse fargene på duken: sort, mørkeblå eller mørkebrun. - De får deg nemlig til å miste appetitten.

  • Ønsker du å være festens midtpunkt? Ta på deg rødt eller oransje tøy. Ønsker du at andre skal ta deg seriøst, bør du derimot satse på mørkeblått eller sort.

  • Diskusjonslysten øker i røde rom. Får du stille middagsgjester, kan det hjelpe med en rød duk på bordet.

  • (Kilde: Lene Bjerregaard, lb-colourconsult.dk)
Untitled-3.200x145

Dette sier yndlingsfargen din om deg:

Er du en av dem som alltid ender opp med å velge samme farge i klær, gardiner eller andre ting? De aller fleste har en farge de er litt mer glad i enn de andre. Men hvilken farge som tiltrekker deg, kan ha noe å si for hvordan du er som person. Sjekk ut hvilke egenskaper din yndlingsfarge gjenspeiler ved deg:

GULT:

Du er den fødte optimist. Du elsker intellektuelle aktiviteter og å lære nye ting. Du får mange ideer, som du gjerne deler med andre. Du snakker fort og mye.

GRØNT:

Du et familiemenneske. Du er omsorgsfull og god til å lytte og trøste. Du gir gjerne en hjelpende hånd. Du har behov for hygge og trygghet.

ORANSJE:

Du er en livsnyter og selskapsløve. Du er livlig og munter og elsker å være midtpunkt. Du er veldig spontan, så planlegging er ikke din sterke side.

BLÅTT:

Du er god til å organisere og planlegge. Du er diplomatisk og tenker deg om før du sier noe. Du er veldig lojal. Du er stille, og kan virke litt tilbakeholden.

RØDT:

Du er alltid i gang med et eller annet. Du er meget aktiv og utadvendt og liker fysisk aktivitet. Du kan være litt utålmodig, og du sier tingene "rett ut".

LILLA:

Du er intuitiv og filosofisk. Du stoler på din "indre stemme" og ser alt i et større perspektiv. Du har en høy moral og interesserer deg for verdens tilstand.

(Kilde: Lene Bjerregaard, lb-colourconsult.dk)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning