Hvordan bli kvitt dårlig ånde?

Dette hjelper mot dårlig ånde

Hørt om meieriånde?

SJENERENDE STANK: Det kan være superpinlig og plagsomt for både deg og andre om du har dårlig ånde. Heldigvis finnes det gode råd for deg som sliter med dette.
SJENERENDE STANK: Det kan være superpinlig og plagsomt for både deg og andre om du har dårlig ånde. Heldigvis finnes det gode råd for deg som sliter med dette. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Publisert Oppdatert

Du vet når du sitter på t-banen eller bussen i en firer-bås samtidig som mannen med den absolutt verste stålånden sitter tvers over deg og snakker i telefonen på hele turen.

Mulig det ikke finnes noe annet som føles mer avskyelig enn den ekle ånden der og da.

"Godt det ikke er meg som stinker ut hele bussen", tenker du gjerne.

Men hvordan kan du egentlig vite det?

Den dårlige ånden kan nemlig komme snikende fra munnhulen din uten at du selv er klar over det.

Svovellukt

Camilla Welo og Margrethe Eivindson, tannpleiere ved Fornebu tannlegesenter, forteller at ånden blir ekstra vond dersom kroppen er dehydrert og du er tørst:

- Det at bakteriene produserer svovelholdige forbindelser under nedbrytingen av aminosyrer, er en vanlig nedbrytningsprosess. Dårlig ånde er særlig utpreget ved nedsatt spyttproduksjon, som for eksempel når du sover, trener, snakker lenge eller stresser og eventuelt ved medisinbruk, sier Welo og Eivindson til Kvinneguiden.

Men her kan du lese hva for mye slim i munnen skyldes.

Man skulle tro at den dårlige ånden kommer fra dypet i kroppen, men tannpleierne forteller derimot at den ekle lukten kommer fra selve munnhulen i 80-90 prosent av tilfellene.

- Dårlig ånde skyldes som oftest bakterier på tungen og plakk på tennene eller tannkjøttlommene. Bakteriene produserer svovelholdige forbindelser under nedbrytingen av aminosyrer, som selv i lav konsentrasjon gir ubehagelig lukt.

- Plakk - bakteriebelegg som ligger over tannkjøttet bidrar til dårlig ånde, men plakket som får ligge under tannkjøttet er hovedprodusenten, sier tannpleierne videre.

Tannkjøttbetennelse

Alix Young Vik, professor og tannlege ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo, forteller at man kan dele opp årsakene til dårlig ånde i to deler.

- Det ene er lokale faktorer i munnhulen, for eksempel tannkjøttbetennelse, generelt dårlig munnhygiene, tungebelegg, og matrester som blir liggende mellom tennene. Lav spyttproduksjon vil også påvirke forholdene i munnhulen.

- Den andre delen kan skyldes forhold i området rundt munnhulen, som øre- nese- hals-problemer. Eksempler på dette er betennelse i mandlene, bihulebetennelse, og forkjølelse med post nasal drip hvor det renner bakover fra nesen og ned i halsen, sier Young Vik til Kvinneguiden.

Når tannkjøttet er hovent og betent skyldes det som regel manglende eller utilstrekklig munnhygiene, noe som kan gå tilbake dersom man forbedrer hygienen.

Cirka 10 prosent av befolkningen kan utvikle en mer alvorlig form for tannkjøttbetennelse som bidrar til tannløsning og det er ofte forbundet med dårlig ånde, sier professoren videre. Dette kan delvis skyldes andre faktorer enn bare munnhygiene.

SKRAP TUNGEN: Enten du har en egen tungeskraper eller en tannkost med gummikuler bakpå kosten; bruk utstyret til å skrape bakterier av tungen. Dette kan være en av hovedårsakene til din dårlige ånde.
SKRAP TUNGEN: Enten du har en egen tungeskraper eller en tannkost med gummikuler bakpå kosten; bruk utstyret til å skrape bakterier av tungen. Dette kan være en av hovedårsakene til din dårlige ånde. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Ekkel morgenånde

Gode råd mot dårlig ånde

  • God tannhygiene er et must. Det er viktig å bruke tanntråd.
  • Hold spyttsekresjonen i gang: tygg sukkerfri tyggegummi eller sug på sukkerfrie pastiller.
  • Sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød gir mindre tendens til dårlig ånde, og motvirker dannelsen av bakterieplakk.
  • Drikk rikelig med vann, både for å holde munnen fuktig, og for å skylle vekk matrester.
  • Sinktabletter kan hjelpe mot dårlig ånde. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket.
  • Skyllevann til å gurgle halsen med morgen og kveld får du kjøpt uten resept på apoteket.
  • Fjern eventuelle propper i mandel-kryptene.
  • Dersom du har forsøkt alt og fremdeles har dårlig ånde, gå til legen og få en undersøkelse.

(Kilde: Lommelegen.no)

Før du legger deg om kvelden, pusser du tennene, kanskje du bruker tanntråd og fluorskyll.

Du snakker ikke mye når du sover, spiser gjør du heller ikke.

Så hvorfor stinker morgenånden så mye?

- Baseutskillelse av saliva varierer i en døgnrytme. Vi produserer altså ikke like mye spytt hele døgnet. Om natten reduseres spyttproduksjonen, og det forklarer hvorfor vi kan oppleve dårlig ånde når vi våkner om morgen.

Spyttet er viktig for å fjerne vond lukt fra munnen.

- Sover man i tillegg med åpen munn, vil saliven fordampe, slimhinnene tørker ut og ånden blir enda verre, forklarer hun.

Young Vik forteller likevel at ånden vanligvis kommer seg etterhvert på morgen og formiddag når vi har spist og basisproduksjonen av spytt øker utover formiddagen.

- Vi trenger mer spytt når vi spiser fordi det er en del av fordøyelsen, og bidrar til å løse opp maten. Derfor produserer vi automatisk mer når vi spiser. Det bidrar også til å skylle munnen, og til at vi kan smake maten.

- Spyttproduksjon avhenger også av hvor store spyttkjertler man har. De vokser frem til man er 15-16 år, og barn har vanligvis bra spyttproduksjon. Lav spyttproduksjon hos voksne kan skyldes flere ting, for eksempel ulike sykdommer og ulike medisiner, sier professoren.

Bakterier reagerer på protein

I bunn og grunn skyldes dårlig ånde at enkelte munnbakterier liker proteiner og livnærer seg på dem.

- I denne prosessen lager de vondluktende svovelholdige gasser av proteinene, noe som gir svovelaktig lukt fra munnen. Dette kan også skje selv om man er flink til å holde munnen ren, fordi bakteriene kan finne proteiner i våre egne slimhinneceller som vi stadig mister, og i spyttet.

Meieriånde

Foruten tobakk, alkohol og kaffe, som tørker ut kroppen, mener Young Vik at også melk og melkeprodukter vil skape dårlig ånde da dette inneholder mye proteiner.

- Da kan man få det som vi kaller meieriånde. Høy proteindiett kan slå ut uheldig siden bakterier vil ta i bruk mer protein slik at illeluktende gasser produseres. Også løk og hvitløk inneholder stoffer som blir omdannet til andre gasser som oppleves som ubehagelig, sier professoren.

Tannpleierne anbefaler et sunt og variert kosthold som har stor betydning for å motvirke dårlig ånde.

- Inntak av store mengder melk og melkeprodukter kan gi dårlig ånde i tillegg til fet kost som kan gi et surt miljø i munnhulen, sier damene.

Frisk lukt

Noen mennesker har rett og slett dårligere ånde enn andre, til og med selv om de har god tannhelse og gode renserutiner.

FRISK LUKT: Det viktigste er å holde spyttproduksjonen i gang ved å tygge pastiller, tyggis, spise eller drikke - elle bruke munnspray for å bekjempe dårlig ånde.
FRISK LUKT: Det viktigste er å holde spyttproduksjonen i gang ved å tygge pastiller, tyggis, spise eller drikke - elle bruke munnspray for å bekjempe dårlig ånde. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Men heldigvis finnes det gode råd som virker for de fleste.

- God munnhygiene er det beste rådet vi kan gi. Det hjelper å holde tennene, også mellomrommene, rene og tannkjøttet sunt og friskt, sier Welo og Eivindson.

Men ikke glem selve tungen:

- Mange bakterier samler seg på tungens overflate, så mengden kan reduseres ved å pusse tungen eller skrape av belegget med en tungeskrape. Det er dessuten viktig å stimulere spyttproduksjonen for å fjerne avfallsstoffer. Her kan du bruke sukkerfri tyggegummi eller pastiller. Har du behov for mer, anbefales sinkholdige produkter, som kan kjøpes på apoteket, råder tannpleierne videre.

Young Vik er enig og understreker at god ånde henger sammen med god hygiene.

- Puss tennene, bruk tanntråd, børst tungen jevnlig med tungeskraper, særlig om man er forkjølet. Matbelegg kan ofte legge seg bakerst i munnen, sier hun.

Professoren anbefaler også å drikke nok væske iløpet av dagen slik at man ikke blir dehydrert.

- Ikke stå over måltider, det å spise vil stimulere spyttproduksjonen, sier Young Vik videre.

Ulike årsaker til dårlig ånde

Kosthold: Det du har spist gjenspeiles i pusten din. Når mat tas opp av kroppen transporteres nemlig stoffer fra maten via blodbanen til lungene. I blant utsondres små molekyler med utåndingsluften. Hvitløk er et kjent eksempel.

Bakterier og plakk: Munnen er alltid full av bakterier. Det er normalt. Bakteriene fyller en viktig funksjon blant annet i forbindelse med fordøyelsen. Plakk, som består av mat og bakterier, dannes etter måltid. I løpet av de neste døgnene råtner plakket og begynner å spre en ubehagelig lukt. Det råtne plakket forsvinner ikke av seg selv og må fjernes. Om du bare børster tennene og ikke rengjør mellom dem, blir 25 prosent av matrestene og bakteriene liggende.

Munntørrhet: Munntørrhet kan gi dårlig ånde. Spyttet har en beskyttende funksjon og hjelper til med å skylle rent i munnen. Spyttet har også en bakteriedrepende funksjon. Man kan si at jo mindre spytt, desto flere bakterier. Spyttproduksjonen er alltid dårligere om natten. Da gror bakteriene godt. Munntørrhet kan bl.a. forårsakes av et antall medisiner, vedvarende munnpusting og systemiske sykdommer.

Røyking: Røyking gir alltid dårlig ånde - noe som røykeren selv sjelden kjenner, men nesten alltid omgivelsene. Røykingen misfarger dessuten tennene, reduserer smaksevnen og irriterer slimhinnen.

Sykdommer: Ulike sykdommer kan gi dårlig ånde. F.eks. lokale infeksjoner i nese og hals, kroniske bihuleinfeksjoner, kroniske bronkitter, diabetes og magesykdommer.

Tannløsning: Et varselsignal ved tannløsning kan være en konstant dårlig ånde og/eller dårlig smak fra munnen.

(Kilde: Fornebu Tannlegesenter)

Les også:

Dette er normale priser hos tannlegen

Bli kvitt tannlegeskrekken

Rødvin er bra for tennene

Sjekk om du har friskt tannkjøtt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning