Derfor er skjermpause viktig

Den generelle helsetilstanden påvirker også øynene.

Derfor er skjermpause viktig
Derfor er skjermpause viktig
Publisert Oppdatert
- Det er mange flere nærsynte i dag enn før, det forskes mye på hva som er årsaken til dette. Mye tyder på en sterk link til nærarbeid og PC-bruk, i tillegg til arvelige faktorer. Vi sitter gjerne fremfor skjermen hele dagen på jobb eller skole, og fortsetter ofte med dette når vi kommer hjem. Det stresser synet mye fordi musklene i øyet jobber mer når vi sitter konsentrert og ser på noe på nært hold, forklarer Rita Aadne Ludviksen, optiker ved Krogh Optikk.

HD -linse

Vi møter henne i forbindelse med lanseringen av den nye kontaktlinsen PureVision2HD som optikeren kaller en "revolusjon" på linsemarkedet. Den skal gi et skarpere blikk og forbedret mørkesyn ved hjelp av at linsen har en forbedret optisk løsning med HD - (High Definition Optics) kvalitet.

Les også: Hva er det du glor på?

Les også: Sover du dårlig?

Les også: Unngå sykdomMange brukere av kontaktlinser plages av halos og blending, spesielt ved mørkekjøring. Den nye linsen er utviklet for å redusere denne type problemer. Linsen har et tynnere design enn sin forgjenger, med en myk kantprofil for komfort. Man kan bruke linsen i 30 dager sammenhengende eller som vanlig månedslinse som man tar ut hver kveld og legger i linsevæske.

Silikonmaterialet i linsen skal gi god oksygentilgang for hornhinnen og være sunn for øyet.

Påvirker helsen

Dårlig syn vil påvirke vår generelle helsetilstand mer enn man skulle tro. Dersom du opplever at du må anstrenge øynene dine når du sitter fremfor PC eller ser på TV, vil dette lett forårsake slitne øyne som igjen vil gi hodepine, stive skuldre og nakke.

Da bør du ta deg en tur til optiker for å få sjekket synet ditt så snart du kan.

- En god arbeidsstilling er også avhengig av godt syn. Med riktige tilpassede briller eller kontaktlinser blir arbeidsdagen enklere og man blir mer effektiv, sier Aadne Ludviksen.

Man blunker også sjeldnere når man stirrer på en skjerm, noe som tørker ut øynene mer. Derfor er det lurt å ta pauser fra PC-en og se på noe på lenger avstand med jevne mellomrom, anbefaler optikeren.

Å ta vare på synet er nemlig høyst sannsynlig noe du aldri kommer til å angre på.

- Synet er ekstremt viktig for oss, hele 80 prosent av sanseinntrykket kommer via øynene våre, forteller hun.

Linser ved sykdom

Hornhinnen er et ekstremt sensitivt og følsomt vev. Med gode og riktig tilpassede linser, tenker de aller fleste ikke over at de har på seg linser gjennom dagen.

- Det er likevel veldig viktig å alltid ha en riktig tilpasset brille, fordi det enkelte dager er det lurt å legge linsene på hylla. Har man for eksempel influensa, er immunforsvaret nede for telling, og mulighetene for at man får en betennelse på øyet er større, forteller optikeren.

Endring ved alder

En del opplever at man blir noe mindre nærsynt med årene. Men at de fleste blir kvitt nærsynheten er en myte, mener Aadne Ludviksen.

- Det skjer en forandring hos alle i 45-50 årsalderen, hvor linsen inne i øyet endrer seg og blir stivere. Dermed trenger vi ulike briller for å lese og for å se på lang avstand. Er man for eksempel nærsynt med -2,00 vil man se perfekt i avisen uten briller. Mens en person som ikke har behov for korreksjon på kino, må ha cirka +2,00 for å lese med. Det flotte er at det finnes veldig gode løsninger for å korrigere dette, både med kontaktlinser og briller, sier optikeren.Purevision220 linser220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning