Den nye bølgen

Mange har ventet på bølgen siden 80-tallet, og nå er surfing endelig tilbake. Nye, norske brett har revolusjonert hele sporten, og surfing er slett ikke bare for overaktive menn i tyveårene..

Publisert Oppdatert
- Klarer jeg det nå?

Elise Rogne (13) har fått seilet opp av vannet og vakler utover fjorden. Venninnnen Ida Marie Nielsen følger etter. Beina er godt plantet på brettet. Armene har solid grep om bommen. Det er blå himmel, blått hav og vind i seilene. Enda en gruppe ungdommer tester ut brettseiling for første gang.

- Kom igjen! Stram opp seilet! Finn balansen!

Instruktør Anders Løken ligger bak Ida Marie og Elise i følgebåt. Han har surfet i over tjue år og er en av Norges beste konkurranseseilere.

- Det er helt vilt. Surfing har tatt helt av de siste årene. Vi har ikke sett noe lignende siden 80-tallet, sier Løken fornøyd.

I løpet av de to siste årene har han lært flere hundre ungdommer å surfe, og interessen er stigende. Pågangen på kursen øker i takt med økt salg av surfebrett i butikkene.

Lett å lære

Surfing var det store på 80-tallet. Salget av brett økte i takt med kursstigningen på børsen. Øystein Sunde sang om jappene som pendlet mellom windsurfing på Hankø og slalomski i Hemsedal. Børskrakket kom i 1988. Surfing overlevde ikke 90-tallet. Prisene var skyhøye. Samtidig ble brettene stadig mindre. Til slutt var de så små at de sank i flau bris. Mange fikk en kort karriere på brettet.

- Det ble for vanskelig å seile. Brettene ble for korte og smale. Det er moro å se at det eksploderer igjen etter å ha ligget dødt så lenge, sier Anders Løken.

En nordmann i Thailand har mye av æren. Svein Rasmussen var en av verdens beste konkurransesurfere på 80-tallet. I 1994 startet han som produsent. Visjonen var å gjøre surfing enkelt. Brede, korte og lette brett har ført til at brettseiling er blitt lett å lære og man er avhengig av mindre vind for å kjøre fort. I løpet av ti år er Starboard blitt verdens største brettprodusent.

- Brettsporten er totalt forandret. Nå kan du lære å seile på en time. Utstyret er halve vekten, nesten halve lengden og koster mindre enn tidligere, sier Rasmussen.

I Frankrike, som er surfenasjon nummer én, økte salget 34 prosent i fjor. USA hadde en økning på 26 prosent. De norske forhandlerne melder også om eksplosivt salg.

- Vindsurfing er igjen verdens raskest voksende sport, slik den var det på 80-tallet. Denne gang tror vi populariteten vil holde seg, sier Rasmussen.

Familiesport

- Det er ingen tvil om at brettene er en viktig faktor for at brettseiling er blitt populært. Samtidig er det flere som bruker sjøen i fritiden.

Erik Rondeel er formann i Norsk brettseilerklubb. Også den organiserte surfingen har fått et oppsving.

- Et tydelig tegn på at brettseiling er blitt en familiesport, er at de store sportskjedene selger familiepakker til en billig penge, sier Rondeel.

Flere tilbringer sommeren på hytter, campingplasser og hoteller ved sjøen. Båtsalget har økt drastisk.

En pakke ligger på rundt ti tusen kroner, men det er mulig å leie fra de ulike klubbene. Et surfekurs kan være en god investering. Gjennom seilforeningene ligger prisen rundt 600 kroner inkludert lån av utstyr. Det er også mulig å leie utstyr i sesongen. Anders Løken og KNS leier ut utstyr for 300 kroner for hele sommeren.

- Vi ønsker å gi mulighet til flest mulig å teste ut surfing til en billig penge. Vi har et samarbeid med lokale seilklubber for å få til dette, sier Erik Rondeel i Norsk brettseilerklubb.

De siste tre årene har fire tusen personer lært å surfe gjennom de ulike surfeskolene. Ida Marie Nielsen og Elise Rogne er siste skudd på stammen. I løpet av en time på vannet har de funnet balansen på bølgene. De har stø kurs ut fjorden, og det går den veien vinden blåser. Ida Marie kikker seg over skulderen.

- Hvordan kommer jeg tilbake?

Første leksjon er å stå på brettet. Å forstå vinden er andre leksjon - men dét er først neste uke.

Foto: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning