Da jeg skulle ut av magen!

Natten før jeg ble født hadde mamma rier med 7 minutter mellom, hele natten. Det var ikke så mye hun sov, hun gledet seg til at fødselen skulle komme ordentlig i gang, og til at hun endelig skulle få treffe meg!

Publisert Oppdatert
På morgenen kom riene med 4-5 minutter i mellom, og selv om de ikke var kjempevonde, ringte hun bestemor slik at hun kunne komme og være sammen med storesøsteren min, mens mamma og pappa reiste til sykehuset.

Klokken 11 fikk mamma ett belte rundt magen, og de tok sparkeprøve av meg for å se om jeg hadde det bra. Det hadde jeg jo, men de ville nok vite det de som var utenfor magen også. Etterpå sjekket jordmor om mamma var moden, det var hun ikke, men det var 1 cm. åpning der jeg skulle komme ut... Mamma var litt nervøs for at det bare skulle være maserier jeg ga henne, fordi hun var så lite moden, men jordmor trodde fødselen ville komme i gang i løpet av dagen, og ga mamma og pappa ett rom (fødestue) der de kunne vente på meg!

Mamma ville bade hun, og satte seg i badekaret. Det hjalp litt på vondtene i magen, men det var visst vanskelig å finne en god stilling under hver ri, mamma ville nemlig helst stå oppreist, og bøye seg litt fremover mot en bordkant der hun kunne støtte seg. Klokken 14 sjekket jordmor etter modning igjen, men fortsatt var mammas livmorhals ikke helt utflatet, men hun var litt mer moden nå..

Etter hvert gjorde riene mer og mer vondt. Særlig nederst i magen var det ett trykk. Jordmor ga mamma fire stikk med sterilt vann nederst i magen, og selv om det svei så mye at hun nektet å få dem i ryggen også, hjalp de litt på hver ri. Dessuten pustet hun i lystgassen under hver ri, det hjalp ganske bra på toppen av smertene, og var det lettere for mamma å puste "rolig" da.

Klokken 17 skulle jormor sjekke åpning igjen, men litt før 16.30 hadde mamma så vonde rier at hun ringte etter jordmor og ba henne komme. Og jammen meg hadde hun ikke fått 4-5 cm åpning! Jordmor mente det var supert, og skrøyt av mamma fordi hun var oppe og gikk hele tiden! Noen minutter etterpå gikk vannet også! Plopp sa det, og så rant det massevis av vann ut på golvet, mammas bukse ble kjempevåt, og pappa tok på seg sko, så han ikke skulle bli våt på beina. Han maserte nemlig korsryggen til mamma under hver ri, og sto bak henne da vannet gikk ;-)

Nå hadde mamma det vondt, lystgassen hjalp lite, og hun var ganske høylytt under hver ri, synes jeg, jeg måtte nesten holde meg for ørene inne i magen! Hun sa noe om epidural, og noen minutter etterpå kom en streng mann inn i rommet og sa at mamma måtte sitte på benken mens han stakk henne i ryggen. Mamma synes det var nesten uholdbart å sitte under riene, og hadde det ikke vært for at pappa holdt henne fast hadde hun stukket ned fra senga!

Også kom mamma til "himmelen", sa hun.... Epiduralen virket etter noen minutter og mamma var seg selv igjen, enn så lenge. Hun slappet av og samlet krefter på senga en times tid, før det var på tide og opp å gå.

Snart i mål!
Rundt halv syv ville jordmor sjekke åpning igjen, nå var den 8-9 cm, snart stor nok plass til meg! Riene var begynt å gjøre vondt igjen, og mamma fikk mer sterilt vann i magen. Klokken nærmet seg halv ni, og mamma hadde vont. Hun begynte å få lyst til å trykke meg ut, så jordmor sjekket åpning igjen, men fortsatt var det en liten kant igjen, før 10 cm. Etterhvet fikk mamma endelig lov å legge seg på senga for å hjelpe meg ut! Hun tok i så mye at hun kastet opp under hver gang hun trykket, og jordmor og barnepleieren som hjalp til synes mamma var veldig flink som ikke brydde seg om det. Hun var ikke kvalm, men tok i så hele magen tømte seg.

Etter 25 minutter med pressrier og trykking, var jeg ute. Mamma synes den siste delen av fødselen var helt fantastisk. Det sved visst ganske mye mellom ett par rier da hodet mitt stoppet opp halveis ute, men så var hele hodet ute :-) Det rare var at det ikke kom noen ny ri for å få meg helt ut, så jordmor og barnepleieren trykket masse på magen for å få en ri til. Da den kom trykket mamma alt hun hadde, og så var hele jeg ute i verden! Mamma synes det var gøy å føde hun!!

Etterpå koset jeg meg på brystet til mamma, mens jordmor pyntet på ett par rift jeg hadde laget på vei ut. Og nå er jeg her, klar til å oppleve verden!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning