Boka med alle svarene

Hvorfor går tida fortere jo eldre man blir? Blir buret lettere når undulaten inni begynner å fly? "Kan kuer gå i trapper?" er boka som svarer på alt vi gjerne skulle visst.

Publisert Oppdatert
Paul Heiney lurte på mye rart som han aldri fikk skikkelige svar på. Derfor var lykken stor da tjenesten Science Line ble lansert i England, der man kunne få svar på alle sine spørsmål. Nå er de beste spørsmålene samlet i en egen bok.

Dessverre ble tjenesten nedlagt i 2003, men i de ti årene den var operativ ble totalt 16 000 spørsmål besvart. Det er disse Paul Heiney har redigert og samlet i boken «Kan kuer gå i trapper?».

- Jeg hadde ikke kommet langt inn i de mange megabytene med kunnskap før jeg skjønte at jeg satt med svarene til alle de spørsmålene som hadde forfulgt meg hele livet, skriver Heiney i forordet.

Hvorfor hikker vi?

Selv om boka ikke inneholder alle 16 000 spørsmål virker det som vi får svar på det aller meste. "Kan kuer gå i trapper?" inneholder både enkle og mer kompliserte spørsmål, og er perfekt både for småbarnsforeldre med nysgjerrige barn, og for undrende voksne. Svarene er laget av entusiaster fra diverse fagfelt, men eksterne eksperter har også blitt brukt i spesielt vanskelige saker.

Spørsmål som har blitt besvart er for eksempel: Hvorfor hikker vi? Har eneggede tvillinger like fingeravtrykk, og hvorfor gråter vi når vi skjærer løk? Videre får vi også svaret på hvorfor ullgensere krymper, og hvor mange sauer det trengs for å lage en genser.

Vi lærer at gravitasjonskraften bøyer seg, at elefanter har åtte knær, at gjennomsnittlig levealder på snegler er åtte til ti år, og at et menneske bruker 0,25 kilokalorier i minuttet bare ved å tenke.

De mer avanserte spørsmålene dreier seg for eksempel om hvorfor vann ikke brenner, til tross for at det består av hydrogen og oksygen, som jo er ingrediensene i knallgass. Og hvis du noen gang har lurt på hvor mye en menneskekropp ville kostet, om du skulle kjøpe alle ingrediensene i løsvekt, så får du jammen svar på det også.

Sjokoladeavhengigheten forklares

Naturlig nok finner du også svar på en god del saker du ikke visste at du lurte på, men som når spørsmålet først er stilt pirrer nysgjerrigheten. Hvordan virker egentlig hårgelé? Hvorfor blir vi sugne på sjokolade? Og hvorfor blir vi så fort fulle av champagne?

Og selvsagt får man vite om kuer faktisk kan gå i trapper..

Utsalgspris på boken er 298,-. ISBN: 82-92741-03-8

Kilde: forskning.no

Foto: istock.com og forlaget.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning