Bitende kylling og lamme lår

Har du sett en butikk selge "kylling biter" og «lamme lår»? Det har Terje Fredvik, faktisk så ofte at han dannet organisasjonen "Astronomer mot orddeling".

Publisert Oppdatert
Det var da Terje i 1996 tok et kurs i termodynamikk, og fikk utdelt et hefte som var så full av orddelinger at det var vanskelig å skjønne innholdet, at han fant ut at det kanskje hadde vært fint med en forening nettopp mot orddeling.

-Det var ord som «beholder veggene», «symmetri grunner» og «system virialet». Dette syntes jeg og tre medstudenter ved Institutt for teoretisk astrofysikk var så irriterende at vi som en spøk sa at vi burde danne en forening mot orddeling.

Og slik gikk det til. I all beskjedenhet ble kalte Terje Fredvik seg overhode, Vidar Aarum ble president, og Ellen Johnsen ble adm.dir. I dag er AMO en ideell organisasjon som arbeider for å bevare orda i det norske språket hele. AMO har i tillegg flere undergrupper, som tar for seg alt fra anførselstegn og semikolon til og/å problematikk. Alle kan bli medlem i AMO. Eller, «sjef», som det på AMO-språk heter.

-Siden organisasjonen er så fantastisk demokratisk, blir alle medlemmer utnevnt til sjefer, sier Terje.Bare for nerder?

Den observante leser vet kanskje at det korrekte faguttrykket slett ikke er orddeling, men særskriving. Det har AMO også lært seg etterhvert.

-Ingen av oss tre som starta AMO har noen formell språkutdannelse og ante derfor ikke hva som var fagutrykket for et sammensatt ord som blir skrevet som to eller flere ord, så derfor kalte vi oss Astronomer mot orddeling. Nå har vi lært at det heter «særskriving», men siden AMO-navnet er så godt innarbeida bestemte vi oss for å beholde dette navnet, og ikke skifte navn til AMS.

Det høres kanskje litt i overkant nerdete ut dette her. Teoretisk astrofysikk og orddeling er kanskje ikke de mest spenstige temaene man kjenner til.

-Vi trodde egentlig man måtte litt nerd for å engasjere seg i orddelingsspørsmål, men den enorme populariteten til Typisk norsk på NRK1 viser at det fins veldig mange språkinteresserte i landet. Vi har også medlemmer fra hele landet, i alle aldre og med alle mulige yrker. Mange kjendiser har funnet veien inn til oss også, blant annet (bare)Egil Hegerberg og Davy Wathne. Per i dag har vi 6630 medlemmer, forteller Terje

Er det så farlig da?

AMOs hjemmesider blir stadig oppdatert med nye rapporter om orddelingsfeil, noen verre enn andre. Terje er litt delt når han blir spurt om hvilken feil som har vært den verste.

-Noen vil kanskje si at de verste orddelingene er dem som gjør at kan misforstå det som blir skrevet. Når Jysk selger en «skitten tøykurv» billig, kan man være i tvil om dette er en andresortering og at det er derfor kurven er på tilbud, eller om det som selges er en skittentøykurv. Jeg vil allikevel si at de verste orddelingene er skrekkeksempler som «fremmed ordbok», «bokmåls ord boka», «riksmåls ordboken» og «rettskrivnings ordbok», sier Terje med avsky.

SMS-språket har nesten tatt over for korrekt norsk i sms'er og mail. Er det greit å forenkle språket når man har dårlig tid?

Jeg må innrømme at selv jeg av og til skriver f.eks. «d» istedenfor «det» og «j» istedenfor «jeg» i SMS-er for å få plass til alt jeg vil si på 160 tegn, men utover slike «nødvendige» plassbesparende tiltak i SMS-er ser jeg ikke noen grunn til å forenkle språket. Det er uansett ikke noen grunn til å dele ord, for da bruker man bare ett tegn ekstra! På nettet er det vel ikke noen annen grunn til å forenkle språket enn rein latskap, mener han.

Lov med en bitteliten feil..?

For å være medlem i AMO bør du være over gjennomsnittet opptatt av å skrive korrekt norsk. Terje forteller at et par medlemmer har meldt seg ut av organisasjonen fordi de følte at de orddelte for mye, men understreker at ingen blir kastet ut hvis de skriver en bitteliten feil på handlelista i ny og ne. Og til og med Terje blir usikker på hva som er riktig i ny og ne.

-Det er en del ord og uttrykk som jeg må slå opp i ordboka veldig ofte, som f.eks. «i ferd», «i gang» og liknende konstruksjoner. Og inntil fire-fem år siden trodde jeg det het «ulumskhet». Bokmåls- og nynorskordboka ligger på nettet, og den bruker jeg nesten hver eneste dag!

Selv om AMO ikke har noen formell språkfaglig bakgrunn er de brukt som kilde i Typisk norsk-boka.

-Det er det største jeg har opplevd som AMO-overhode. At AMOs nettsider er brukt som kilde i den boken, forteller Terje.

Han syns det er helt ok å klage hvis en orddelingsfeil fører til at du misforstår betydningen av ordet.

-Hvis man kjøper en leilighet med tre gulv i alle rom, og det viser seg at det under tregulvet bare er betong, da kan du godt klage, flirer han.

Vil du lese mer om Astronomer mot orddeling, har noen gode historier på lager, eller vil bli medlem kan du ta en titt på AMOs nettsider .

Foto: amo.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning