Bedre lykke neste gang

20. juli er D-dag for mange, da får de vite om de klarte å komme inn på drømmestudiet. Hvis ikke – hvordan kan man best sanke ekstrapoeng til opptaket neste sommer?

Publisert Oppdatert
- Hva som lønner seg, avhenger av hvilke studier man vil inn på, sier Liv Ellen Mikkelsen, rådgiver i den videregående skolen.

Mulighetene er i hvert fall mange. Man kan forbedre eksamenskarakterer som privatist, ta et år på folkehøyskole, ta et årsstudium ved et universitet, eller skaffe seg ekstrapoeng via verneplikt eller siviltjeneste.

Primærvitnemåler et nøkkelord i denne sammenhengen. Det er det endelige vitnemålet du går ut med, og det plasserer deg i primærvitnemålskvoten fram til du er 21 år. Her teller karakterene og fordypningspoengene du fikk i løpet av tre år på videregående.

Poenggrensene for de fleste studier er mye lavere i primærvitnemålskvoten, enn i den ordinære.

- Så fort man begynner å ordne med vitnemålet, altså ta opp fag, er man over i den ordinære kvoten. Men dette kan unngås hvis man tar opp fag man ikke har hatt før, påpeker Mikkelsen.

- Jeg anbefaler alle å ta opp nye fag. Realfagene er gull for alle som jakter på poeng, de kan gi deg tre og et halvt poeng ekstra, hvis du tar det samme realfaget både på VK1- og VK2-trinnet. Da får du også to fordypningspoeng, men dette gjelder ikke hvis du allerede har maksimalt med fordypningspoeng.

Eksamen som privatist

Alle som har et vitnemål, kan forbedre karakterene sine. Man tar en ny eksamen som privatist, og det er denne karakteren som blir stående. Det er fullt mulig å gå gjennom pensum selv, men mange velger å gå på en privatskole for å få hjelp med vanskelige formler i matte, fysikk eller kjemi. Et av alternativene er Bjørknes privatskole. Skolen tilbyr kurs i alle fag fra videregående, og man kan også ta nettkurs i seks fag som gir generell studiekompetanse.

- Prisen varierer fra fag til fag, avhengig av antall timer. Vi har en makspris på 52.000 kroner, da kan man fylle opp timeplanen med de fagene man vil, sier administrerende direktør Sveinung Lunde.

Ett fag på Bjørknes koster mellom tre og fire tusen kroner, og man får støtte fra Lånkassen på opptil 50.000 kroner. Også flere andre privatskoler tilbyr nettkurs som Lånekassen støtter.

78 folkehøgskoler

- Man kan jo også tenke annerledes og ta et årsstudium ved universitetet, sier Liv Ellen Mikkelsen.

Fordelen ved dette er at du kan spare mye penger, det tar like lang tid som å ta opp fag, og dessuten får man tre ekstra poeng. Fullført siviltjeneste eller militæret gir like mange poeng, det gjør også ett år på folkehøgskole.

Det finnes 78 folkehøgskoler i Norge med totalt over 300 fag, og gjennomsnittprisen for ett år ligger på 65.000 kroner. Da får man dekket kost og losji, skolemateriell og studieturer. Lånekassen gir lån og stipend til de som fullfører folkehøgskolen.

For øvrig vinner man som studiesøker på at årene løper. Fra det året man fyller 20 år og frem til man er 24, får man to alderspoeng i året. Folk som er redde for at de automatisk flyttes over til den ordinære kvoten, kan slappe av. Man konkurrerer i begge kvoter, og blir tatt opp der man konkurrerer best.

Men Liv Ellen Mikkelsen har ett enkelt råd til alle som i fremtiden ønsker å ta høyere utdanning:

- Bruk tiden på videregående godt. Det er best og billigst.

FOTO: Christine Erlbeck

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning