Hornhinnetransplantasjon

- Alternativet var å bli sterkt svaksynt eller blind

Thale (42) fikk hornhinnen til en død amerikaner. Det endret livet hennes.

NYTT SYN: Thale Westad Bosman fikk et helt nytt syn etter en hornhinnetransplantasjon. Årlig gjennomføres i overkant av 300 slike operasjoner i Norge. Men også her mangler det donorer.

NYTT SYN: Thale Westad Bosman fikk et helt nytt syn etter en hornhinnetransplantasjon. Årlig gjennomføres i overkant av 300 slike operasjoner i Norge. Men også her mangler det donorer. Foto: FOTO: Privat

Publisert Oppdatert
TAKKNEMLIG: Thale Westad Bosman fikk ny hornhinne på det høyre øyet 15. september 2013.

TAKKNEMLIG: Thale Westad Bosman fikk ny hornhinne på det høyre øyet 15. september 2013. Foto: FOTO: Privat

OVERLEGE: Liv Drolsum er overlege på Øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

OVERLEGE: Liv Drolsum er overlege på Øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Foto: FOTO: Oslo universitetssykehus HF

Det var bare et par uker siden hun hadde fått beskjeden. I dag skulle det skje. Tobarnsmor Thale Westad Bosman, bosatt på Stange utenfor Hamar, skulle endelig få bedre syn. «Nå er hornhinnen på vei fra Gardermoen. Da er det 20 minutter igjen», sa en av de grønnkledde legene. Thale følte det som om hun var med i tv-serien Emergency Room.

Hornhinnetransplantasjon er den hyppigst utførte formen for transplantasjon i verden. Årlig utføres i overkant av 300 slike operasjoner i Norge. Selve operasjonen er relativt ukomplisert, det hele tar rundt 45 minutter. Etterpå kan pasienten reise hjem.

Selv om operasjonen er vanlig, er det mangel på donorhinner. Årlig importerer Norge et betydelig antall hornhinner fra en hornhinnebank i San Diego, USA.

- Omkring 30-50 prosent av hornhinnene som transplanteres ved Øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus må importeres, forteller overlege Liv Drolsum til Kvinneguiden.

En amerikansk hornhinne koster rundt 15 000 kroner. Norsk helsevesen bruker hundretusenvis av kroner på denne importen hvert år.

- Dersom flere nordmenn og deres pårørende sa ja til hornhinnedonasjon, ville import være unødvendig, bemerker overlegen.

Et dårlig alternativ

Westad Bosman har diagnosen Keratoconus. Synet, særlig på det høyre øyet, forverret seg etter to graviditeter siden svangerskapshormoner kan påvirke sykdommen.

Kort fortalt innebærer Keratoconus en kjegleformet forandring av hornhinnens form, som gjør at den fortynnes på midten. Resultatet er sterkt svekket syn. Uten en donorhinne måtte Westad Bosman ha forkastet drømmen om fast jobb som ungdomsskolelærer, samt belaget seg på en helt annen hverdag.

- Alternativet til å få ny hornhinne var et liv som sterkt svaksynt eller blind, forklarer Westad Bosman til Kvinneguiden.

HORNHINNER PÅ REKKE OG RAD: Hvert år er det rundt 300 hornhinnetransplantasjoner i Norge.

HORNHINNER PÅ REKKE OG RAD: Hvert år er det rundt 300 hornhinnetransplantasjoner i Norge. Foto: FOTO: Oslo universitetssykehus HF

Ukomplisert operasjon

Westad Bosmans nye hornhinne kom fra et menneske som døde maks to uker før operasjonen. Forut for inngrepet tenkte hun litt over det underlige i å skulle få en del av et annet menneske.

FØR OG ETTER: Nærbilde av et øye før og etter en hornhinnetransplantasjon.

FØR OG ETTER: Nærbilde av et øye før og etter en hornhinnetransplantasjon. Foto: FOTO: Oslo universitetssykehus HF

Spørsmål og svar

- Hvem er den typiske mottaker av hornhinner?

- Den største pasientgruppen er eldre mennesker som opplever uklarheter og ujevnheter i et av hornhinnens lag. Som en konsekvens vil synet svekkes sterkt og det medfører i tillegg mye smerte. En annen stor gruppe er yngre pasienter med en diagnose som heter Keratoconus. I tillegg er det pasienter som har skadet seg, fått alvorlige infeksjoner eller betennelser.

- Hvor mange står i donorkø i skrivende stund?

- Cirka 30 pasienter per dags dato (på OUS), men dette varierer veldig.

- Hva er gjennomsnittlig ventetid?

- Per i dag er det rundt tre til seks måneders ventetid (på OUS).

- Hvor fort etter et dødsfall må en transplantasjon skje?

- De amerikanske hornhinnene må brukes innen 14 dager, mens hornhinnene vi innhenter i Norge lagres i et spesielt medium som gjør at de kan lagres i opptil 1 måned før de transplanteres.

- Hvordan fraktes hornhinner fra USA og hit?

- De fraktes ved fire grader i en spesialbeholder som sikrer jevn temperatur. Pakken fraktes med fly og transporteres fra flyplassen til sykehuset av et akkreditert og godkjent transportbyrå. Selve turen fra donorbanken i USA til Oslo universitetssykehus tar cirka halvannet døgn.

Kilde: Overlege Liv Drolsum ved øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS).

- «Å nei, jeg skal ha en annen persons kroppsdel i meg!», tenkte jeg først. Nå tenker jeg at en hornhinne ikke er en stor del av kroppen. Det er bare den ytterste hinnen, øyet er fremdeles mitt. Og gnisten i øyet er der på grunn av den jeg er, ikke på grunn av en hornhinne, understreker Westad Bosman.

Hornhinnen er det supertynne øverste laget av øyet. Da Thale ble operert, brukte sykehuset for første gang en lasermaskin. Den kuttet vekk Thales gamle hornhinne og så ble donorhinnen sydd på. Lasermaskinen gjør at matchen mellom donor og mottaker blir enda bedre enn det er mulig med skalpell.

- Det er fascinerende at det går an å transplantere en hornhinne fra et menneske til et annet. Jeg grudde meg til bedøvelsen, for jeg trodde de skulle stikke nåla i øyet mitt. I tillegg grudde jeg meg til å se at laseren kuttet. Men bedøvelsen ble satt utenfor øyet og den gjorde så synet mitt ble helt tåkete. Dermed så jeg ikke laseren. Det gikk utrolig greit.

Varer lenge

Etter operasjonen fikk Thale to Paracet og en Ibux. Det holdt. Hun kunne reist hjem, men overnattet på pasienthotellet fordi hun bor et stykke unna Oslo og skulle på kontroll dagen etter.

En transplantert hornhinne kan vare i opptil 40 år. Gjennomsnittlig varer de i 15-20 år.

- Det er liten avstøtningsfare sammenlignet med organtransplantasjon, og øyedråper med kortison er eneste etterbehandling, forteller overlege Drolsum.

Ta samtalen om donasjon

I motsetning til organdonasjon, kan de fleste donere hornhinnene sine etter døden. Det er heller ingen øvre aldersgrense for donasjon. Etter inngrepet settes det inn en protese, før øyelokket lukkes. Donorens utseende blir altså ikke påvirket.

Overlege Drolsum tror mangelen på norske hornhinnedonorer skyldes uvitenhet, samt at helsepersonell synes det er vanskelig å spørre om det etter et dødsfall.

Drolsum mener løsningen er større bevisstgjøring av helsepersonell, samt potensielle donorer og pårørende.

- Det er lettere for etterlatte å svare på spørsmål om donasjon hvis det er diskutert på forhånd, påpeker overlegen.

Hun oppfordrer innstendig alle og enhver til å ta samtalen med sine nærmeste. For det viser seg at over 80 prosent av dem som faktisk blir spurt om hornhinnedonasjon etter et dødsfall, svarer ja.

- Vårt inntrykk er at mange er glad for at de i en vanskelig situasjon kan bidra til at medmennesker får forbedret syn og livskvalitet.

Thale Westad Bosman er veldig takknemlig ovenfor sin amerikanske donor og hans/hennes nærmeste.

- Transplantasjonen snudde livet mitt. Til det bedre.

THALES DØTRE: Zoe Aurora og Stella Kristin.

THALES DØTRE: Zoe Aurora og Stella Kristin.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning