Alternative årsaker til fedme

Det er nærmest opplest og vedtatt at lavere fysisk aktivitet og dårligere matvaner har skylden for fedmeepedemien. Nå viser det seg at søvnmangel og eldre mødre kan ha like stor betydning.

Publisert Oppdatert
En amerikansk forskergruppe har nettopp avsluttet en ny studie der de mener å ha funnet ut at det ofte er en mer sammensatt årsak bak fedme enn fet mat og liten fysisk aktivitet. Forskerne peker ut 10 forskjellige årsaker som kan være like viktige.

David Allison, lederen av studien, mener at dokumentasjonen på at det er fet mat og mye sofasitting som er årsaken ikke er bedre enn dokumentasjonen for de andre teoriene.

- Dokumentasjonen for de to vanligste teoriene er i stor grad basert på indisier, og avhenger av korrelasjoner heller enn epidemiologiske data på individnivå eller randomiserte eksperimenter, skriver de i forskningsrapporten.

Rapporten avsluttes med en konklusjon om at uforholdsmessig mye oppmerksomhet har blitt viet redusert fysisk aktivitet og et fetere kosthold, og at andre mulige forklaringer ikke har blitt undersøkt godt nok.

Studien vekker oppsikt, og mange mener den er provoserende. Andre mener den gir overvektige en «sovepute», kanskje er det forhold de ikke selv rår over som er årsaken til overvekten? Allison understreker at et sunt kosthold og mosjon fortsatt er viktig:

-Det som er viktig til slutt er kaloriinntak og kaloriforbruk, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

De ti alternative forklaringene:

1) Søvnmangel: Folk sover mindre, og flere studier knytter søvnmangel til vektøkning.

2) Stoffer som skaper endokrine forstyrrelser: Industrielt produserte stoffer kan skape hormonforstyrrelser som fører til fedme.

3) Innetemperatur: Bedre temperaturkontroll inne sørger for at vi brenner færre kalorier gjennom svetting og frysing.

4) Færre røykere: Røykere har en tendens til å veie mindre enn ikkerøykere, og folk som slutter å røyke legger gjerne på seg. Sigarettrøyking har gått ned de siste tiårene i USA.

5) Medikamenter: Flere vanlige medikamenter forårsaker vektøkning.

6) Befolkningens alder og etnisitet: Større andeler av den amerikanske befolkningen er middelaldrende, og en voksende andel har latinamerikansk bakgrunn. Disse to befolkningsgruppene har tradisjonelt en høyere andel overvektige.

7) Eldre mødre: Kvinner blir stadig eldre når de får barn, og en eldre mor er en risikofaktor for å utvikle fedme.

8) Genetisk påvirkning: Genetisk påvirkning kan skje under svangerskapet, eller det kan stamme helt fra to generasjoner tilbake - fra fosteret som lå i magen til bestemor. Dermed er det mulig at dagens fedmeepidemi henger sammen med miljømessige endringer som påvirket tidligere generasjoner.

9) Naturlig utvalg: Lubne mennesker får flere barn enn tynne mennesker.

10) Feit velger feit: Overvektige har en tendens til å bli sammen med noen med samme kroppstype, og dette kan gradvis gjøre befolkningen tyngre.

Kilde: forskning.no

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning