Alkohol i tåteflaska gir friske barn

En ny undersøkelse tyder på at en mildt alkoholholdig drikk i tåteflaska hjelper mot allergier hos små barn.

Publisert Oppdatert
Vi snakker ikke om en stiv whisky, men derimot den mildt alkoholholdige melkedrikken Kefir. Kefiren her i landet inneholder opptil 0,1 % alkohol, så det skal litt til Drikken er her i landet ingen favoritt blant de minste, men i Øst-Europa er den populær som spedbarnsmat.

Det er forskere ved universitetet i Yunlin i Taiwan som har gjennomført en undersøkelse som tyder på at bakteriene i kefiren kan vise seg å blokkere allergiske reaksjoner mot matvarer.

Forskningslederen Ji-Ruei Liu og de andre forskerne fôret mus med kefir i tre uker, og målte så mengden av antistoffet immunglobulin E i de små musene. Stoffet befinner seg i alle mennesker, og er det stoffet som i størst grad utløser allergi hos små barn. Samtidig skal kefir forhindre at allergiprovoserende stoffer passerer gjennom tarmveggen og ut i resten av kroppen.

Kefir som medisin

Etter tre uker med kefirdiett hadde musene drastisk reduserte nivåer av immonglobulin E i kroppen. Foreløpig er det usikkert akkurat hvorfor kefir ser ut til å ha en så gunstig effekt, men det at melkedrikken er veldig lett fordøyelig er en av årsakene. Nå håper forskerne at kefiren skal kunne brukes som medisin mot allergier:

- I fremtiden kan vi kanskje skille ut visse bestanddeler i kefiren og bruke dem i medisin, sier Liu til bladet Chemistry & Industry.

Naturlig nok er Tine meierier fornøyd med de nye forskningsresultatene.

- Forskningen har stort sett konsentrert seg om nye bakterietyper, og da forvinner kefiren ut av fokus. Men en av grunnene til at jeg har tro på kefiren, er at det er det av industriproduktene med sammensatt bakterieflora og mikroorganismer, sier seniorrådgiver Gjermund Stormoen i Tine til forskning.no.

Kilde: forskning.no i_206754

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning