Aksjonerer mot voldtektsbølgen

-Vi vil bare være der, tilstede i natta og gi kvinner som går alene en følelse av trygghet, sier Therese Hongrø. Fredag tar hun saken i egne hender.

Publisert Oppdatert
Kvinner i Oslo har hatt grunn til å føle seg utrygge siste ukene. Overfallsangrep og voldteksforsøk truer gatebildet mer enn noen gang. Nå ser kvinner seg lei av å ikke kunne gå alene hjem fra byen uten være redde.

Therese Hongrø har satt i gang en aksjon for å få slutt på voldtektene.

Diskusjon i forumet

-Jeg ser ikke for meg en demonstrasjon ala det man er vant til; ingen plakater, ingen fakler og roping utenfor Stortinget eller andre håpløse prosjekter, forklarer Hongrø.

Fredag skal hun og alle andre som ønsker det, samle seg på Egertorget klokken 19.00 til en fredelig demonstrasjon mot den stygge utviklingen som har vist seg de seneste ukene.

Hongrø startet diskusjonen i Kvinneguiden.nos eget forum og nå har dette resultert i den kommende demonstrasjonen. Hongrø starter teksten i forumet slik;

"Nå har jeg fått så inderlig nok av av alle voldtektene!(...) Når en kvinne blir overfalt inne i garasjeanlegg tilhørende borettslaget hun bor i klokka seks om morgenen (man bør kunne gå ut fra at garasjeanlegg stort sett er låst, ikke sant?) da er grensa for lenge siden nådd.!(...) Jeg forventer, nei, FORLANGER, å kunne føle meg trygg når jeg går ned i kjelleren i blokka jeg bor i for å sette fra meg barnevogna, jeg FORLANGER at naboen min er trygg når hun går til bilen sin som står i garasjen. Jeg FORLANGER at hvem som helst skal kunne føle seg trygg når hun går ute alene, samme når det måtte være på døgnet!"

Reduserte taxipriser for kvinner

Hun står i spissen for aksjonen på Egertorget fredag kveld og er klar i sin tale;

- Tanken er å følge ensomme kvinner til taxi, eventuelt helt hjem, ikke noe annet. Jeg har også tenkt å ta en telefon til taxiselskapene og spørre om de vil bidra med å tilby noe reduserte priser til jenter som reiser alene. Og se etter at de kommer seg trygt inn i oppgangen sin, forklarer Hongrø.

Videre forklarer hun i forumet;

"Noe må gjøres og et sted å begynne er å forsvare og ta vare på oss selv og andre kvinner. Vi kan stille opp og gå i byen natt til lørdager og søndager, følge kvinner som er ute på byen til taxi evt følge de hjem hvis de bor innen gangavstand fra sentrum. Vi kan beskytte noen bare ved å være i sentrum, hele tida gå minst to og to i følge og ha jevnlig telefonkontakt.

Ved å vise oss og si at "vi finner oss ikke i å bli skremt hjem på denne måten, vi ER her!"

Så dere som bor i Oslo-området, som nå begynner å bli redde for å gå ut alene; bli med og gjør noe! La oss stille opp fredag kveld og følge andre jenter som er ute på byen til drosje, eller hjem til døra så ingen kan snike seg innpå dem."

Rolig demonstrasjon

Hongrø ønsker at demonstrasjonen skal være rolig men virkningsfull;

-Vi tar med oss noe å sitte på, et par kubbelys eller vanlige "fest-fakler" som viser hvor vi er og bruker ellers jungeltelegrafen for at folk skal finne oss,sier hun og oppforder samtidig alle som ønsker å stille opp som representanter selv.

Kvinneguiden følger Therese Hongrø, og kommer med mer etter demonstrasjonen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning