9 slanke måneder

Vil du unngå å gå opp flere kilo enn nødvendig i løpet av graviditeten? Her er ekspertenes råd!

Publisert Oppdatert
Hva som er normal kroppsvekt under svangerskapet varierer fra kvinne til kvinne. Jordmor ved Den norske jordmorforeningen, Nina Schmidt, sier det er normalt å legge på seg fra åtte til fjorten kilo under svangerskapet.

- Man må legge på seg

- Dette avhenger av mange ting, hva man spiser og hvor mye man spiser, i tillegg veier fosteret en del, morkaken en del, fostervann veier en del og man får økt blodvolum. Enkelte kvinner får også en del væske i kroppen på slutten av svangerskapet, forklarer Schmidt.

Jordmor ved Rikshospitalet, Nanna Voldner, sier seg enig med Schmidt og forteller at det varierer hvor mye man legger på seg under svangerskapet og at det kommer an på hvor mye man veide før graviditeten, noe som naturligvis er svært individuelt.

- Vektøkning i svangerskapet avhenger også av hvor mye du forbrenner og aktivitetsnivået, samt hormonelle betingelser, men egentlig er grunnene for vektøkning ikke særlig annerledes under svangerskapet enn ellers i livet, forklarer Voldner.

Er du redd for å legge på deg for mye når du går gravid, er det greit å være klar over at man gjerne spiser mer når man er gravid og man sitter mer i ro fordi det kan være vanskelig å bevege seg så mye på grunn av den store magen. Likevel mener jordmoren at man er helt nødt til å legge på seg.

- Man må legge på seg litt under svangerskapet, hevelser i kroppen kan gjøre at man i tillegg går opp i vekt, men spis likevel sunt og fornuftig, råder Schmidt.

Jordmor Unni Tryti er spesialist på overvektige gravide og fokuserer først og fremst på å holde gravides vekt stabil.

- Mange får "fysen", blir kvalme og spiser uregelmessig, ofte tidlig i graviditeten. Spising kan lindre ubehaget når man er kvalm. Det er likevel viktig å være bevisst på hva man spiser, sier Tryti og fortsetter;

- Dersom en slank kvinne blir gravid, ser jeg ingen problemer med at hun legger på seg litt ekstra. Det blir nemlig svært slitsomt i tiden etter fødselen dersom kvinnen er radmager og har lite å ta av da amming tar mye av energien i kroppen. Ikke vær redd for å legge på deg, mener Tryti.

Slankende amming

Når du først har født er det også individuelt hvor lang tid det tar å få bort kiloene man har lagt på seg i løpet av svangerskapet, for noen tar det ikke mer enn en uke eller to, andre sliter med den i åresvis. Ammingen kan derimot gi fettforbrenningen en skikkelig kickstart og dermed hjelpe deg ned i vekt igjen.

- Vi vet at det å amme er "slankende", altså at man forbrenner kalorier ved å produsere morsmelk. Norske anbefalinger er amming i minst ett år, sier Schmidt.

Jordmor Voldner støtter ferske mødre som ønsker å komme raskt i form igjen, men advarer derimot mot å slanke seg når man ammer;

- Bare kom i gang med trening så fort man orker eller synes man har overskudd. De fleste anbefaler å vente seks uker etter at man har født, men dette kommer helt an på hva slags fysisk form man var i før og under svangerskapet, og hvilket forhold man har til det å trene, sier Voldner.

Kos deg!Tryti rådgir alle gravide til å følge enkle og greie kostholdsregler;

- Spis mye grønt og frukt, hold deg til små måltider, spis rent kjøtt og fisk og grove kornprodukter. Bort med alle tomme kalorier og junkfood som sjokolade, chips og brus, sier Tryti og avslører at mange kvinner faktisk har gått ned i vekt under svangerskapet fordi de har lagt om kostholdet etter at de ble gravide, rett og slett for å gi barnet best mulig næring.

Sunnhet og bevissthet er helt klart viktig når man går gravid. Det er også viktig å ikke bli fanatisk med hva man holder på med. Derfor understreker Schmidt følgende;

- Man skal kose seg når man er gravid, istedenfor å føle seg deppa eller utiltrekkende, tenk heller hvor heldig man er som er gravid, nyt livet og ha deg bra med deg selv, råder hun.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning