50 maraton på 50 dager

Dean Karnazes (43) vil gjerne motivere oss andre til å komme opp av sofaen. Derfor løper han 50 maratonløp på like mange dager.

Publisert Oppdatert
Ingen som løper i mål i New York Marathon lørdag 4. november, vil ha utfordret seg selv mer enn "The Fittest Man in the World". Til sammen 2100 kilometer har Karnazes lagt bak seg siden han 17. september startet sitt livs kraftanstrengelse - som passende nok har fått navnet Endurance 50.

- Formålet er å oppmuntre, motivere og inspirere folk i alle aldre til å bli aktive, forklarte Karnazes i bloggen sin før han la ut på sine første 42.195 meter i Missouri 17. september.

- Jeg gjør dette for å se om jeg kan klare det, for å se om det er fysisk mulig. Og forhåpentligvis blir andre inspirert til å teste sine egne grenser.

Ekstremsport

Karnazes er kjent for å like å gi seg selv utfordringer. Han vant det første Badwater Ultramarathon ("The World's Toughest Footrace") i 2004, det går 22 mil gjennom Death Valley i Arizona, som med sin varme på opptil 55 grader vil være en prøvelse for folk flest bare å puste i. Tidligere i år vant Karnazes en 16 mils ultramaraton i Vermont, han har løpt 56 mil sammenhengende i løpet av tre døgn - uten søvn - og CV-en inneholder en lang, lang rekke liknende manndomsprøver. Med eller uten sand mellom tærne.

I hjemlandet USA er Karnazes en kjendis som blir invitert av David Letterman, omtalt på CNN Headline News og som med boken "Ultramarathon Man: Confessions of an All-Night Runner" har fått en bestselger oversatt til ni språk. Han er en topptrimmet merkevare. Høyprofilert og beundret, men også omstridt. "The master of the attention-grabbing ultra stunt" skrev Runner's World Magazine foraktfullt. Selv hevder Karnazes at Endurance 50 ikke er noen rendyrket egotripp:

- Dette handler om å bringe mennesker sammen.

Lokalt engasjement

Og inkluderende er det definitivt. Om lag 50 lokale løpere løper side om side og småpludrer med Karnazes - i ett kollektivt felt fra start til mål - under hver eneste av de 50 etappene i de 50 statene. Alle løperne må være i såpass bra form at de klarer å gjennomføre på et sted mellom fire og fem timer. Slikt blir det selvsagt ekstra mye presse av lokalt, og sponsorbacking har Karnazes også sikret seg, med The North Face som hovedstøttespiller.

Dessuten samler han inn penger til Karno Kids, en organisasjon som jobber for at unge mennesker skal komme seg ut og bli mer fysisk aktive.

- Det amerikanske folk har latt helsa forfalle så sterkt at det er på tide å snu utviklingen. Vi trenger større bevissthet om sunnhet og trening, og all oppmerksomheten rundt Endurance 50 er med på å gi stuegrisene en oppvekker, erklærer Karnazes.

- Og jeg vet at dette har en mening når jeg ukentlig mottar flere tusen e-poster fra mennesker som sier jeg har gitt dem inspirasjon til å trene.

i_214200

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning