Bli kvitt mørke armhuler

5 tips til deg med mørke armhuler

Du trenger ikke droppe den stroppløse kjolen. Her er hudlegens beste råd til armhulene dine.

SILKEMYKT: Veien til silkemyke armhuler er kortere enn man tror.
SILKEMYKT: Veien til silkemyke armhuler er kortere enn man tror. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Mange kvinner er redde for å vise frem armhulene sine i stroppløse sommerkjoler. Det er ikke nødvendig å pakke seg inn og skjule armene i sommersolen. Ved små, enkle grep kan armhulene bli glatte og fine.

Hudlege Ellen Slevolden ved Oslo hudlegesenter forteller at mørke armhuler kan ha flere årsaker. Dette kan oppstå på grunn av medisinske forhold, eller ved påvirkninger utenfra.

- Ikke bruk en sløv høvel som river opp armhulen. Alle tilstander som gir tørr, rød og irritert hud, vil på sikt kunne gi økt pigmentering. Deodoranter, som gir irritasjon eller allergiske reaksjoner, burde droppes, opplyser hun.

Armhulene er et område på kroppen som inneholder et stort antall hårfollikler, talgkjertler og svettekjertler.

- Mange ønsker å fjerne håret i armhulen. Dette gjøres blant annet ved barbering, voksing, eplering og laserbehandling. Røffe og gjentatte hårfjerninger kan føre til at hudlagene svekkes, sier hun.

I tillegg til hårfjerning kan deodoranten være med på å irritere og gi økt pigmentering.

- Misfargingen skyldes ikke tykke hårrøtter og døde hudceller, som mange tror.

Når huden blir irritert øker den produksjonen av melanin i hudens ytterste lag. Dette kan føre til pigmentering og misfarging i armhulen, sier hun.

Hun forteller at friksjon og trange klær også er en faktor som kan være med på å gi mørkere armhuler.

- Bruk en løsere overdel som ikke gnisser mot underarmene. På denne måten får huden pusterom, sier hun.

Doktor Slevolden forteller at noen er mer utsatt for hyperpigmentering i huden enn andre. Det viktigste er å forebygge og minske irritasjonen i huden.

- Hudprodukter som inneholder glycerol, ceramider og solsikkeolje vil bedre hudbarrieren og minske risikoen for mørke armhuler, sier hun.

Blek armhulen

Kosmetisk sykepleier Kari Anne Eik ved Teres Nobel i Oslo mener at mørke armhuler også kan komme av hormonforandring.

- Mørke armhuler kan komme av hormonforandringer, som for eksempel etter fødselen. Armhulen er også kraftigere pigmentert enn andre steder på kroppen. Det er mulig å lysne huden i de mørke områdene ved hjelp av kremer som inneholder blekende ingredienser, sier hun.

Hun anbefaler å bruke en blekende krem på de mørke områdene.

- Jeg anbefaler å bruke medisinske kremer som inneholder en kompleks behandling av retinol, antioksidanter og pigmenthemmere. Disse ingrediensene lysner og jevner ut hudtonen, sier hun.

Kjerringrådene du kan teste ut

Eik forteller at hun vil anbefale en god krem fremfor alle kjerringrådene som skal bleke mørke armhuler. Hvis man allikevel ønsker å prøve, må man være sikker på at man ikke reagerer på emner som finnes i grønnsakene. En som reagerer på citrus, kan få reaksjoner i huden ved å påføre sitron.

Du trenger ikke kaste alle tubetoppene og skjule armhulene, sier nettstedet www.wikihow.com, som har kommet med en rekke råd om hvordan man kan fjerne mørke områder under armene.

1. Prøv naturlige blekemidler som sitron og potet.

NATURLIG: Naturlige blekemidler kan redusere mørke flekker.
NATURLIG: Naturlige blekemidler kan redusere mørke flekker. Foto: WikiHow

Sitron: Gni en tykk skive sitron på det mørke området. Dette vil fjerne de døde hudcellene og gi lysere hud. Husk at sitron tørker ut huden, så vær forsiktig. Du kan eventuelt lage en miks av yoghurt og sitronsaft. Smør på å la dette fungere i 10 minutter før du skyller det av.

Potet: Skjær opp en potet i skiver, eventuelt brekk noen av skivene i to for å frigjøre "juicen" som er inne i poteten. Gni deretter under armene, la det tørke i 10 minutter og skyll av.

2. En hjemmelaget peeling kan redusere de mørke områdene.

Sukker- og olje peeling: Bland litt sukker med olivenolje. Påfør dette på våt hud i et par minutter før du skyller det av. Bruk blandingen to ganger i uken.

HJEMMELAGET PEELING: Test ut en hjemmelaget peeling.
HJEMMELAGET PEELING: Test ut en hjemmelaget peeling. Foto: WikiHow

Appelsin peeling: Skrell en appelsin og legg skallet til tørking et par dager. Når skallet er tørt, skrubber du av. Du vil da få et pulverlignende stoff. Bland dette med melk og før på de mørke områdene. La det virke i 10-15 minutter og skyll med kaldt vann.

3. Prøv en flytende behandling, som gjør huden mykere og friskere.

Melk: Det er vitaminer og fettsyrer i melk, noe som gir det en blekende effekt. Lag en grøt av to spiseskjeer melk, en teskje ostemasse og en spiseskje mel. La dette sitte på huden i 15 minutter og skyll deretter med kaldt vann. Huden bør være mykere og fri for døde hudceller.

Eddik: For en bakteriefri og velduftende hud, blander du eddik med rismel til en fast masse. Ta en varm dusj og smør blandingen under armene. La det virke i 10-15 minutter og skyll av med varmt vann.

FLYTENDE: Prøv en flytende variant.
FLYTENDE: Prøv en flytende variant. Foto: WikiHow

Kokosnøttolje: Vi finner mye E-vitamin i kokosnøttolje. Dette kan, over lengre tid, bleke huden om det brukes daglig. Før du går i dusjen, masser litt kokosnøttolje under armene i 10- 15 minutter. Rens med en mild såpe og lunkent vann. En annen fordel med kokosnøttolje, er at det fungerer som en naturlig deodorant.

4. Ikke bruk en sløv høvel som river opp huden.

Dette kan gi tørr, rød og irritert hud. Gå heller over til voksing. På sikt, irriterer ikke voksing huden i like stor grad som barbering.

5. Bytt til en naturlig deodorant.

Disse inneholder ikke stoffer som alkohol og aliminium, som er med på å gi misfargede og tørre armhuler.

Kilde: www.wikihow.com

DROPP BARBERING: Kast sløve barberblader som skraper opp huden.
DROPP BARBERING: Kast sløve barberblader som skraper opp huden. Foto: WikiHow

Les også:

Sminkelooken alle vil kopiere

Slik kan en kjønnsskydom se ut

NATURLIG DEO: Bruk en naturlig deodorant uten stoffer som irriterer huden.
NATURLIG DEO: Bruk en naturlig deodorant uten stoffer som irriterer huden. Foto: WikiHow

Kosebuksa blir sexy om du gjør dette

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning