10 tips for en frisk munn!

En rekke mennesker sliter med dårlig ånde, og for noen er problemet så stort at det går utover deres sosiale liv. Heldigvis finnes det måter å både forebygge og behandle problemet.

Publisert Oppdatert
-Dårlig ånde, eller halitose som det heter på fagspråket, er et stort problem for en rekke mennesker. Det er forsket lite på fenomenet, og tannleger i Norge har vært lite flinke til å behandle tilstanden. Noen mennesker blir så plaget av dårlig ånde at det går ut over deres sosiale liv, men det er heldigvis enkelt å bli kvitt slike plager, sier forsker Alix Young Vik ved Det Odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo.

Svovelgass

Dårlig ånde kommer av at bakterier i munnen bryter ned proteinholdig materiale, og det blir dannet svovelgass, som er kilden til den vonde lukten. Disse bakteriene finnes i alle munner, uansett hvor godt du pusser og skyller. Det er når det blir en overvekt av disse bakteriene at vi kan oppleve at prosessen blir et problem for oss. Ved å holde munnen så ren man kan er det mulig å begrense mengden bakterier.

Årsaken til dårlig ånde kan ligge i munnhulen, ved skjevhet i nesen, nesekatarr, mandelbetennelse, ved sukkersyke eller ved å gå på en karbohydratfri diett. I nesten alle tilfeller kommer den dårlige ånden av problemer i selve munnhulen, og hovedårsaken til problemene er dårlig vedlikehold og stell av tenner og proteser.

10 tips for god ånde

-Besøk tannlegen jevnlig. Selve tannstillingen og tannhelsen generelt har stor innvirkning på ånden, derfor er regelmessige tannlegebesøk alfa og omega.

-Ikke småspis, og skyll munnen etter måltider.

-Bruk tanntråd daglig, helst flere ganger om dagen, for å forhindre at matrester ligger og «godgjør» seg.

-Mange pusser tennene godt, men glemmer tungen, som ofte er hovedkilden til den dårlige lukten. Puss tungen også, og enda bedre; kjøp en tungeskrape, som får vekk illeluktende belegg.

-Drikk vann. Rent vann renser og vasker munnen og hjelper til å holde munnhulens spyttproduksjon i sjakk.

-En tørr munn gir dårlig ånde. Mange får tørr munn av stressende, hektiske perioder i livet. Dersom du er plaget av lav spyttproduksjon kan det hjelpe å suge på (sukkerfrie!) drops eller tygge tyggegummi.

-Noen matvarer gir dårlig ånde, og hvis du har spist for eksempel løk og hvitløk vil det ikke hjelpe å pusse tennene, fordi lukten kommer helt fra magen. Det beste tipset for å unngå hvitløksånde er derfor å ikke spise hvitløk. Noen mener det hjelper å spise frisk persille sammen med hvitløken. Andre mener det hjelper å hakke hvitløken isteden for å presse den.

-Sink binder svovel og forhindrer luktutvikling. Flere tannkremer kommer nå med sinktilskudd, men i tillegg kan du ta sinktabletter.

-Et gammelt kjerringråd er å skylle munnen godt med saften fra en sitron. Sitronsaften skal være rensende og desinfiserende.

-Hvis ingenting hjelper, søk hjelp hos lege eller tannlege. Det er noen få alvorlige sykdommer som kan føre til dårlig ånde. Ved svært høyt sukkerinnhold i blodet kan man få en acetonluktende ånde. Ved langtkommen nyresykdom kan ånden lukte ammoniakk og langtkommen leversykdom kan gi en råtten lukt fra munnen. Selv om disse sykdommene er sjeldne, og du med stor sannsynlighet ikke lider av noe annet enn munnhuleproblemer, så vil det alltid lønne seg å være føre var.

Kilde: helsenytt.no

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning