0 meter over havet

Hvorfor ikke la fjell være fjell og heller legge ryggsekkturen til sjøen? Flere og flere nordmenn kjøper kajakk, og i løpet av de fem siste årene har Kajakkforbundet fordoblet medlemsmassen sin.

Publisert Oppdatert
Det pågår en kajakkboom i Norge. Noe av forklaringen ligger i at et økende antall nordmenn innser at kajakken er blitt et perfekt turredskap. Det kommer stadig nye kajakktyper. Glem tidligere veltepettere, de nye havkajakkene er svært stabile - og de er utstyrt med opptil flere imponerende bagasjerom.

Lettere med last

- På en havkajakk kan du laste på det dobbelte av det en stor tursekk rommer, og det går fint å fylle den med tunge ting. Faktisk blir kajakken enklere å manøvrere med mye last, forutsatt at du har pakket den riktig, sier padleekspert Sven Nordby Anderssen, som mellom takene er generalsekretær i Norges Padleforbund.

Generalsekretæren tror det ville være interessant å kryssjekke medlemslistene i hans eget forbund med Turistforeningens medlemskartotek.

- Overlappingen er nok stor. Turistforeningen arrangerer stadig oftere kajakkurs og turer, og vi ser klare tegn til at padling er blitt en alternativ turform for mange tradisjonelle fjellvandrere.

Skjulte perler

Kanskje er det ikke så rart at folk ofrer viddevandringen. Med en lastekapasitet på 150 liter og hvem vet hvor mange kilo, kan man jo ta med seg både noen pils og en halv gris, og muligens også Weber-grillen fra hagen. Under slike forhold kan det bli trivelig å slå opp telt på en idyllisk øy i skjærgården etter en lang dag med harde tak på sjøen.

- Ikke så veldig harde. I kajakk kommer man faktisk fort frem uten å anstrenge seg for mye, understreker Anderssen.

- Dessuten beveger man seg fritt på steder der båter ikke kommer til, i trange sund og plasser med grunne bunnforhold. Man finner mange skjulte perler når man er ute og padler langtur, forteller padlegeneralen, som selv har pløyd sjøen i tretti år.

Havets vidde

Ifølge generalsekretæren har folk allerede begynt å snakke om denne turformen som havets viddeopplevelse. Også her kommer man utrolig tett innpå dyreliv og natur, samtidig som man slipper å slite med en gedigen sekk på ryggen. Og frihetsfølelsen skal være minst like sterk.

- Det er jo så stille! Ingen motordur, ingen eksos. Bare bølgeskvulp. Det er noe meditativt og fint ved padlingen, konstaterer samboer Veslemøy Thørud, som har padlet i femten år. Men kanskje er det ikke like stille for det padlende paret som det var før. Når de legger ut på tur nå, er det ofte med den pratesyke dachsen Mindy og parets to år gamle sønn Isak.

- Det går fint likevel. Men har man barn med, må man huske å legge opp turen på barnas premisser, blant annet ved å ta kortere dagsetapper, påpeker Veslemøy.

En helt overkommelig dagsetappe i havkajakk kan være på to-tre mil. Man kommer seg med andre ord lett fra by til by, eller fra øy til øy, om man foretrekker det.

- Med medvind og medstrøm tar du fort fire mil på en dag uten å anstrenge deg. Og da har du fått litt fin mosjon på kjøpet også, konkluderer padlegeneral Sven Nordby Anderssen.

FOTO: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning