Helgens juleanbefalinger

Snart ringes julen inn. Ribber stekes, pinnekjøtt dampes, ølet er lagret og pakkene lagt under treet. Her er tre filmer du ikke kan gå glipp av for å få julestemningen på plass.

Publisert Oppdatert
Julefilm I - Tre nøtter til Askepott

  • Les mer på Kulturo.no

    Dette er en tysk/tsjekkisk variant av den klassiske fortellingen om Askepott, tjenestepiken som mot alle odds vår den vakre prinsen og halve kongeriket.

Askepott må klare seg som tjenestepike for hennes gyselige stemor etter han hennes far godseieren døde. Alt hun har igjen her i livet hesten Juracek, hunden Kasperle og et smykkeskrin som en ugle ved navn Rozarka passer på. Sa jeg alt?

Det stemmer bare nesten, den stakkars jenta har også bergene med møkkajobb som stemoren klarer å finne til henne. Men frykt ikke, vår vakre kvinne nederst på den sosiale rangstigen får tre nøtter som skal vise seg å bli svært så hjelpsomme.

Som seg hør og bør, kan en historie om Askepott ikke bære avsted uten en gifteklar prins på brudejakt. Ganske så annerledes enn hos Disney overkommer så vår heltinne prøvelsene som blir lagt i hennes vei. Dette er den første filmen du ikke kan klare deg uten i julen.

Julefilm II - Flåklypa Grand Prix

På fjellknaus sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover bor Reodor Felgen, bygdas store og samtidig hjemmeglade oppfinner. Merittlisten over finurligheter som Felgens og hans to assistenter Solan Gundersen og Ludvig har skapt er lang. Takket være en styrtrik oljesjeik på ferie, med det passende navnet Ben Redic Fy Fazan, venter den hittil største utfordringen; verdens raskeste racerbil.

Dog er det ingen liten sak å konstruere det banebrytende fartsfantomet med navnet Il Tempo Gigante. Særlig ikke når skumle og sjalu Rudolf Blodstrupmoen lusker rundt i buskene, kjærligheten gjør seg gjeldende for Solan og en gorillasjåfør med navnet Emanuel Desperados setter sitt hårete preg på tilværelsen.

Denne animerte filmperlen fra 1975 er lagd av Ivo Caprino. Det gikk med over 100.000 enkeltbilder og over en million bevegelser til produksjonen. Dette er den andre filmen du ikke kan klare deg uten i juletiden.

Julefilm III - Grevinnen og Hovmesteren

Nordtysk kringkastning, Norddeutscher Rundfunk (NDR), lagde i 1963 et opptak av denne klassiske sketsjen. Siden har den gått sin seiersgang hver lille julaften.

Grevinnen fyller 90. Det må selvsagt feires. Det er bare ett lite problem; hennes fire beste venner har for lengst hoppet i graven. Derfor blir den opptil den tapre hovmesteren å imitere Sir Toby, Admiral von Schneider, Mister Pomeroy og Mister Winterbottom, en leverskadelig oppgave den arme mannen lider seg gjennom på samme måte hvert år.

Freddie Frinton og May Warden, som henholdsvis alkoholisert hovmester og eksentrisk grevinne, har skapt julestemning i Norge dagen før dagen i lange tider. Siden dette er den tredje filmen du bare må ha for å finne julestemningen gjenstår det bare en ting å si; «The same procedure as every year, James!» God jul!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning