Helgens anbefalinger - uke 20

Ny norsk film på kino denne uka, Den brysomme mannen blir sagt å være både morsom og absurd. Eller hva med en dvd i sofakroken isteden? Her er ukens anbefalinger!

Publisert Oppdatert
Ukens kinofilm - Den brysomme mannen

Denne filmen er en herlig absurd historie om Andreas som kommer til et sted han aldri har vært før. Et sted hvor alt er tilsynelatende perfekt, og hvor alt er grått, og ingenting skiller seg ut. Han prøver å gli inn, men klarer ikke helt å forstå hva som foregår. Nesten alle samtalene handler om oppussing, og hvordan gjøre fasadene finere enn de er. Alle virker totalt følelseløse og uten lidenskap. Da Andreas kommer hjem mørbanket og blodig, spør ikke samboeren om hvordan i huleste han har endt opp sånn, men derimot om han vil være med å kjøre go-kart.

Dette er en perle av en film, en nydelig absurd historie. Og den er norsk! Trond Fausa Aurvåg ("Nissene på Låven", "Andreaskorset") gjør en briljant innsats, og han får også selskap av blant annet Petronella Barker og Johannes Joner.

Vår anmelder ga "Den Brysomme Mannen" åtte av ti poeng. .

Ukens DVD-film - Everything is Illuminated

Dette er en film som ikke spilte inn nok penger på kinoene i USA til å bli vist på kino i Norge. Noe som er utrolig synd, for skuespiller Liev Schreibers regidebut er rett og slett en sjarmerende roadmovie fra Ukraina. Jonathan (Elijah Wood) tar nemlig turen over dammen for å finne ut mer om sin avdøde bestefar som kom fra Ukraina. I en liten Trabant tøffer de av gårde rundt i et land vi ikke altfor ofte ser på film. "Everything is Illuminated" er en eksentrisk historie om røtter og identitet.

Rollen som Jonathan er mer utdypet i filmen enn i boka den er basert på, og Elijah Wood ("Ringenes Herre") gjør en glimrende rolletolkning. Filmen har noen sære, morsomme øyeblikk, men også de seriøse og triste historiene kommer frem. Siste halvdel av filmen brukes mye på historier fra nazi-tiden. Liev Screibers regidebut har fått mye positiv omtale, og det med god grunn. Han viser med "Everything is Illuminated" at det er fullt mulig å lage en meget god film av en meget god bok.

Ukens klassiker - Et kongerike for en LamaDet er deilig å anbefale en av verdens morsomste filmer. Noen vil kanskje si at det er å ta i, men dette er en film som har gjort enorm suksess, nettopp fordi den er til tider hysterisk morsom. "Et kongerike for en Lama" har dessverre kommet litt i skyggen av de store animerte suksessene som "Istid" og "Shrek", noe som er fryktelig synd, for dette er en skikkelig Disneyperle. En perle som tar deg med til Sør-Amerika for mange Herrens år siden, hvor vi møter en heller maktsyk keiser, og en noe, ja hva kan man si, "intenst motbydelig" rådgiver.

Keiser Kuzco har store planer om å bygge seg et palass som sin bursdagsgave til seg selv. Dette passer dessverre ikke med den godslige bonden Pachas planer. Når i tillegg Kuzcos rådgiver Yzma prøver å ta over kongeriket, byr det på mange spesielle situasjoner, og disse er selvfølgelig ustyrtelig morsomme til tider. Denne filmen er som gjentatt til det kjedsommelige utrolig morsom, og mye av grunnen til det er Yzmas hjelper Kronk (Kristopher Schau). Sjelden har så mange gode replikker kommet fra en og samme karakter. Om du mot all formodning bare skulle hatt tilgang til den engelske versjonen, så ikke fortvil, her dukker blant annet David Spade ("Saturday Night Live", "Joe Dirt") opp som keiser Kuzco. Denne filmen bør nytes med venner, og anbefales om du trenger et latterkick i hverdagen.

Les mer om kultur hos kulturo.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning