Helgens anbefalinger - uke 12

Hva er likheten mellom Al Pacino, maskekledde hevnere og en bukett blomster? Alle er med i helgens filmanbefaling fra Kulturo.

Publisert Oppdatert
Hver fredag klokken 17.00 vil vi i Kulturo trekke frem tre filmer vi synes er verdt å bruke tiden i helgen på. Dette er denne helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm: V for Vendetta

Wachowski-brødrene og James McTeigue, som kanskje er mest kjent for Matrix-trilogien, vender nå tilbake med nok en energibombe. Filmen skildrer et fremtidssatt totalitært samfunn, hvor kun frihetskjemperen "V" (Hugo Weaving) makter å ta et oppgjør mot regimet. Ifølge vår anmelder, som ga den åtte av ti poeng, har filmen et så sterkt driv, at noe svake karakteroppbygginger ikke svekker helhetsinntrykket betydelig. Drivet fremmes gjennom den velbalanserte kombinasjonen av poetiske dialoger og hemningsløs hevn. Les hele vår omtale her .

Ukens DVD: Broken Flowers

Manusforfatter og regissør Jim Jarmusch er nærmest en pioner innen amerikanske, uavhengige filmer, og tripper sjelden på kommersielle linjer. Dette er heller ikke tilfellet med "Broken Flowers." Jarmusch' er nemlig enormt flink til å fengsle publikum, ved hele tiden å presentere emner og situasjoner nærmest overfladisk. Dermed overlater han store deler av handlingsutviklingen til publikum selv. Det er forfriskende å ikke bli undervurdert som publikum.

Sofia Coppolas "Lost in Translation" la på mange måter fundamentet for Bill Murrays, mildt sagt, subtile skuespill. Murray følger opp den stilen her, og med enda større suksess. Resultatet er nemlig makeløst effektivt.

Om ikke fremtredende dyktighet på både skuespiller- og regifronten var nok til å mette din appetitt, er også musikksporet fortryllende.

Ukens klassiker: Dog Day Afternoon

Mediesirkus og "Stockholm-syndromet" er begge elementer som kan utgjøre hverandres opphav, og det er nettopp dette som er det overordnede temaet i "Dog Day Afternoon".

Filmens enorme veiepunkt ligger i karakteroppbyggingen av Sonny. Vi får nemlig aldri en dyp karakteristikk av ham. Derimot får vi stadige "retningsveiledninger" til hans heller intrikate sinn og handlinger. Dette gjør ham svært uforutsigbar å forholde seg til, både for politiet og oss som publikum, og er akkurat hva som gjør ham så bemerkelsesverdig fengslende. Rollen er bunnsolid portrettert av Pacino, som stjeler alle scener han er med i med prakt.

Regissør Lumet er årvåken i sin mediekritikk og samfunnsbelysning. Han er tydelig opptatt av hvor stor makt og innflytelse mediene faktisk har. Berømmelsen det kan medbringe, forandrer de involvertes handlemåte. Vår anmelder likte filmen veldig godt, og den fikk 8 av 10 mulige poeng. Les hele vår omtale her .

(Bildet: Bill Murray spiller subtilt i "Broken Flowers".)

__________________________________________________________________________

Se mer hos Kulturo.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning