Hagens vintermirakel

Når det ikke er for mye tele i jorda, ser hagens Helleborus sitt snitt til å blomstre midtvinters.

Publisert Oppdatert
Helleborus lyder det hjemlige navnet julerose, og Selma Lagerlöf har diktet en fin julefortelling om planten. Men egentlig er julerose-navnet litt misvisende. Planten blomstrer vel så gjerne i perioden januar til april, og en rose er det ikke - men derimot en plante i den store soleiefamilien, der vi blant annet også finner blåveis, hjelm, akeleie og ballblom.

- Helleborus er en av mine favoritter! Vakker og utrolig holdbar. Den trives godt både som potteplante i stuene, og utendørs i norske vintrer. Denne vinteren har jeg allerede sett den i full blomst i flere hager, forteller blomsterdekoratør Finn Schjöll.

Ifølge Schjöll finnes det flere sorter av Hellborus enn det er dager i året - og med et stort fargespekter fra hvitt og gult til rosa og rødaktige plommefarger. Til og med lyseblå og nesten svart Helleborus har foredlerne greid å få fram.

Livsviktig vann

- Helleborus er veldig tøff. Blomstene står helt greit i ti kuldegrader, sier gartner Anders Nordrum ved Gjennestad gartnerskole. Sammen med gartnerelever har han testet ut blomstrende planters evne til å tåle kulde, og Helleborus ble en av vinnerne.

- Hemmeligheten for å få den til å blomstre lenge, er å sørge for at den får sugd opp vann. Blir det tele i bakken, får den ikke vann, og da vil den raskt henge med hodet.

Men været kan vi ikke styre, derfor må vi følge Nordrums metode for å sikre oss flere måneder med Helleborus-blomster:

- Plant den i en lett kurv, gjerne med hank på. Ha den på terrassen eller utetrappen. Er det kuldegrader, kan du hive den inn om natten, slik at den tiner og får trukket vann. Så er det bare å sette den ut igjen hver morgen, selv om det er iskaldt, forklarer gartneren.

Vinterkomposisjon

Nordrum synes at både gartnere og andre folk skal droppe det ensidige fokuset på sommerblomster, og heller snakke om vinterblomster, vårblomster, sommerblomster og høstblomster, alt til sin årstid.

- Du kan ha noe vakkert i krukkene hele året. Nå er det tiden for Helleborus, sier Nordrum, og foreslår at man gir den blomstrende skjønnheten selskap av noen grønne kamerater:

- Kombiner en liten sypress, eføy, Helleborus og mose. Der har du en komposisjon som tåler vinterlivet!

Senere på året er det naturlig å plante Helleborus som en staude i blomsterbedet, gjerne i halvskygge og i humusrik jord.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning