Grunnleggende grønn

"Trivsel i hagen" har vært som en bibel for flere generasjoner hageeiere. Nå er den tilbake i en sterkt revidert utgave.

Publisert Oppdatert
- Bildematerialet er blitt større og vi har lagt vekt på flere detaljbilder, forteller Tordis Bølgen, redaktør for den 570 siders store boken.

- Dessuten har vi fokusert mer på plantenes opprinnelse. Noe nytt som er kommet frem er E-planter, en merking som betyr at planten er spesielt utprøvd for norske forhold. Vi har også prøvd å ta hensyn til at folk har forskjellige behov. Noen ønsker tradisjonsplanter, andre er opptatt av spesielle farger eller spesielle dufter, og så er det mange som har allergier de er nødt til å ta hensyn til, utdyper Bølgen.

- I tillegg har vi et nytt kapittel om vinterhager og hvilke planter som trives best der, samt et kapittel om nye måter å beskjære frukttrær på.

Det norske hageselskap - bedre kjent som Hageselskapet - etablerte "Trivsel i hagen" for rundt 40 år siden. For mange hageeiere er denne grunnboken det nærmeste de kommer en grønn bibel. Mer enn 150 fagfolk har vært med på å utarbeide den gjennomreviderte, nye utgaven, som er den første på ti år. Boken er i tillegg basert på tusenvis av henvendelser fra norske hageeiere.

- "Trivsel i hagen" er ekstra nyttig for nye hageeiere, fordi den tar så grundig for seg hvordan man planlegger en hage. Men også garvede hageeiere bruker den, kommenterer Tordis Bølgen.

Uansett hvor grønne ens fingre måtte være, finner man i "Trivsel i hagen" tips om for eksempel byggearbeider i hagen, beplantning, hagestell, plantevern og sykdomsbekjempelse.

Gode råd om hvordan man får has på hageeiernes store problem for tiden - iberiaskogsnilen - hører selvsagt også med.

- Hageselskapet følger hele tiden med på hva deres medlemmer er opptatt av. I den reviderte utgaven bruker vi stoff fra selskapets artikkelbase, om alt fra skogsbunnhage til planter fra bestemors tid. I tillegg er det selvfølgelig oppdatering på plantesorter, her skjer det jo hele tiden noe nytt, understreker Tordis Bølgen.

Trivelige tips til hagen1. Lag en plan for hagen.

2. Finn frem til planter som blomstrer på ulike tidspunkter sommeren igjennom og plant disse i grupper.

3. Sørg for god jord.

4. Vann gir hagen ekstra liv og øker bruksverdien, så lag for eksempel en liten dam.

5. Start med en liten kjøkkenhage, for eksempel en urtehage.

6. Stein gir hagen et spennende utrykk.

7. Barn trenger en hage med plass til lek og spill.

8. Bruk hagen til rekreasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning