Graviditetsguiden

Uke 2 har begynt, og eggløsningen nærmer seg med stormskritt. Skal det bli deres tur denne måneden?

Publisert Oppdatert

Uke 2


Du er fortsatt ikke gravid, selv om vi sier at du er i uke 2. Eggløsningen nærmer seg. En del kvinner kan faktisk merke at de har eggløsning, noen kjenner et slags sug i magen, og noen har også smerter. Egget modnes i eggstokken, og er klar til eggløsning i i løpet av denne uken. En eggcelle lever i opp til 24 timer, men en sædcelle kan leve opp til 96 timer. For at befruktningen skal klaffe kan det derfor lønne seg å hoppe til sengs et par dager før eggløsning. Er du usikker på når eggløsningen finner sted kan du bruke en eggløsningstest.

Tvillinger?

Mannens utløsningen inneholder mange millioner sædceller, men bare noen hundre når frem til egget. Bare en (eller i noen tilfeller flere, slik at det blir flerlinger) slipper inn. Eneggede tvillinger dannes når det befruktede egget deler seg i to. Toeggede tvillinger dannes når moren slipper to egg som begge blir befruktet av hver sin sædcelle. Sannsynligheten for å få tvillinger er omlag 1 av 89. Det å slippe to eggceller er arvelig, og derfor går toeggede tvillinger i arv, men ikke eneggede, som kun beror på tilfeldigheter.

Sjansen for toeggede tvillinger øker når mor:
 • Har tvillinger i familien, særlig i rett linje
 • Har født toeggede tvillinger en gang før
 • Er over 35 år og har fått flere barn tidligere
 • Er høyere og tyngre enn gjennomsnittet av kvinner

 • I følge en undersøkelse beskrevet i British Medical Journey er det større sannsynlighet for å få en gutt dersom dere har forsøkt å bli gravide lenge. I undersøkelsen bruket 498 kvinner mer enn 12 måneder på å bli gravide, og gutteprosenten var på hele 58 %. Tilsvarende tall for kvinnene som brukte kortere tid var 51 %.

  En av tre mister

  Selve befruktningen tar omtrent 24 timer, og veien fra befruktning til fødsel er lang og utfordrende. En av tre befruktninger ender i spontanabort, og de fleste av de merkes ikke engang av kvinnen, fordi de finner sted så tidlig i prosessen.

  Mot slutten av denne uken kan du altså bli gravid. Eggløsningen har funnet sted, egget og sædcellen har funnet hverandre, og et nytt liv er i ferd med å vokse til.. Kryss fingrene for at det lille vidunderet klorer seg fast!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning