Graviditetsguiden

I uke 12 begynner de fleste med morgenkvalme og trøtthet å merke at formen blir bedre.

Publisert Oppdatert
Uke 12

Magen din begynner å se ut som en gravidmage, særlig hvis du har født før. Risikoen for spontanabort synker stadig, og du er over den mest kritiske fasen. Grunnen til at risikoen synker så dramatisk i løpet av uke 12 er at de viktigste organene er ferdig dannet, og det er misdannelser i disse som er den hyppigste årsaken til spontanabort.

Babyens hjerne har nå fått den strukturen den skal ha når du føder. Hjernen har begynt å produserere hormoner, og nervecellene multipliserer seg raskt. Fosteret veier omtrent mellom 10 og 20 gram, og er 5-7 centimeter langt.

Nesten alle fosterets organer og strukturer er dannet på denne tiden, men de er ikke ferdig utviklet. Nyrene til babyen har også begynt å jobbe.

Forsvinner symptomene? Ikke fortvil!

De fleste symptomer du tidligere har hatt vil kanskje dempe seg nå fremover, og mange lurer på om de faktisk er gravide i det hele tatt. Dette er veldig vanlig, så forsøk heller å nyte at du kan leve tilnærmet normalt! Forsøk også å holde deg i mye fysisk aktivitet. Den store magen og alle «plagene» den medfører kommer tidsnok..

Noen gravide merker at huden forandrer seg. Fregner kan bli tydeligere, og brystvortene mørkere. Noen får også mørke flekker på halsen og i ansiktet. Disse flekkene forsvinner i de aller fleste tilfeller helt etter fødselen. Huden kan også være mer sensitiv enn du pleier, så sørg for å smøre deg med en god solkrem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning