Graviditetsguiden

I uke seks er den lille spiren fire uker gammel, og er i full gang med å utvikle seg til å bli et menneske.

Publisert Oppdatert

Uke 6


Seks uker har gått siden forrige menstruasjon, og den lille spiren er fire uker gammel.

Det indre øret og ansiktet begynner å utvikle seg, men det er fortsatt ikke mulig å se at det skal bli et menneske ut av den lille spiren, selv om vi kan se anleggene til både armer, bein, ryggrad og ansikt. Mot slutten av uken er fosteret mellom 4 og 8 millimeter langt.

Hjernen utvikler seg

Øynene og ørene er i ferd med å bli dannet, og barnets hjerte blir fylt med blod. Fram til nå er det annen væske som har blitt pumpet rundt.

Kvalm og trøtt?

Brystene kan bli ømme, og mange kjenner et slags trykk i skjeden, samt får mer utflod. Hormonnivået øker hos deg, og kvalmen gjør seg gjerne mer gjeldende. Omtrent en av tre gravide kvinner opplever morgenkvalme. Dette kommer av et økt hormonnivå og den kraftige utviklingen av livmoren. Forskere mener at kvinner med morgenkvalme har en anelse bedre sjanse for å unngå spontanabort, men ikke bekymre deg om du ikke er kvalm i det hele tatt, det er også helt normalt.

Spis deg i bedre form

Hvis du er mye plaget av kvalme finne det mange kjerringråd som kan hjelpe:
  • Ha et par salte kjeks på nattbordet som du spiser før du våkner. Ligg i sengen i minst et kvarter før du reiser deg.
  • Unngå fet mat tidlig på dagen, frukt og juice er bedre.
  • Ingefær er et kjent kvalmestillende middel. For å lage te av ingefær kan du skjære en ingefærrot (må være fersk!) i 3-4 litt tykke skiver som du lar koke i 1/2 liter vann i 20 minutter. Fjern ingefæren og drikk deretter avkoket. Det finnes også ingefærtabletter som du får kjøpt på helsekostbutikker.
  • Spis hyppige, små måltider, og ha alltid med deg en matbit, det kan være noe så enkelt som et par kjeks eller en banan.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning