Graviditetsguiden

I uke åtte er fosteret 6 uker gammelt, nærmer seg to centimeter, og utvikler seg i voldsom fart.

Publisert Oppdatert
Uke 8

Fosteret er 6 uker gammelt, og du er 8 uker på vei. Det lille fosteret er mellom 12 og 20 millimeter langt. Barnets hode er ganske stort, fordi hjernen utvikler seg i enorm fart. Armene fortsetter å utvikle seg, og likner på små padleårer. Hjertet begynner å dele seg ytterligere, slik at det dannes fire hjertekamre.

Føttene, og også tærne, er i ferd med å dannes. Albuene er i ferd med å utvikle seg, og ørene er tydelige. Kjønnsorganene er i ferd med å bli dannet, men det er ikke mulig å se hvilket kjønn det blir enda. Musklene begynner å bevege seg forsiktig, og skjelettet blir sterkere. Det mest utrolige er at fosteret allerede nå har et ansikt. Lepper, tunge og nesetipp er allerede laget, og inni munnen er det laget ferdig 20 fordypninger, der tennene skal komme.

Hormonelle forandringer?

Noen opplever å få rødfargede striper på bena. Disse kommer av de store hormonelle forandringene i svangerskapet, og forsvinner etter at babyen er født. Noen gravide får åreknuter, og de er litt mer problematiske å bli kvitt. Det beste er derfor å prøve å forebygge. De viktigste punktene for å forebygge åreknuter er å unngå svært kraftig vektøknig, unngå å stå eller sitte i lengre perioder, og å sørge for å holde deg i fysisk aktivitet.

Mange gravide opplever at huden reagerer, og man får kviser eller flekker. Husk å drikke masse vann, og rens huden godt hver dag, for å forsøke å forhindre kviseutbrudd. Hvis det allikevel fortsetter, tenk på premien du får om noen måneder, og forsøk å holde ut kvisene.

Smerter i magen

Livmoren vokser fra dag til dag nå, noe som kan føre til at du kjenner noen stikkende smerter i magen. Dette er helt normalt. Hvis du føder rundt terminen vil barnet ditt være 20 uker gammelt om et år!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning