Graviditetsguiden

I uke syv har fosteret blitt rundt en centimeter, og har allerede begynt å utvikle armer, ben, ører og øyne.

Publisert Oppdatert

Uke 7


Fosteret er rundt en centimeter i lengde, og ser ut som en liten bønne. Øynene er i ferd med å dannes, og kan ses som to mørke flekker på hodet. Små fordypninger er forstadiet til ører og nesebor. Babyens hjerne utvikler seg raskt, og armer og ben formes. Hjertet har fått et høyre og et venstre hjertekammer. En tidlig ultralyd vil sannsynligvis klare å se at hjertet slår.

Ta vare på deg selv

I denne perioden er fosteret spesielt sårbart for infeksjoner. Sørg derfor for å holde deg unna mat du ikke er sikker på hvordan er behandlet. Det er særlig toxoplasmose og listeria man advarer mot. Får du høy feber er det helt greit å ta febernedsettende. Det er farligere for fosteret å bli overopphetet enn at du tar en febernedsettende.

Supergira, men redd?

Du går kanskje fra å være supergira og spent til å bli skrekkslagen og redd. Hva hvis noe går galt, hvordan går fødselen, klarer jeg å ta vare på et lite barn? Alle slike tanker er helt normale, og må til for at du psykisk sett skal bli klar til å bære fram og ta vare på babyen.

Mange gravide opplever å få helt spesielle matvaner. Noen mener at en slik hunger etter spesielle ting tyder på at kroppen mangler noe, og at den forsøker å si fra. Meningene er mange, men det som i alle fall er sikkert er at det ikke er riktig å spise to liter pistasjeis hver dag, selv om kroppen prøver å fortelle deg at den har lyst på det. Forsøk å holde deg sunn, kanskje higer du etter agurker og isbiter, og det har jo ingen vondt av. Forsøk å finne alternativer om du har lyst på noe usunt, for eksempel yoghurt eller vaniljekesam med frisk frukt istedenfor iskrem, og usaltede nøtter istedenfor potetgull.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning