Graviditetsguiden

Nå er embryoet omtrent like stort som en liten plomme!

Publisert Oppdatert
Uke 9

Denne uken skulle du hatt din andre menstruasjon. Livmoren din er på størrelse med et gåseegg, og embryoet vokser med enorm fart. Skjelettet utvikler seg, øynene er i ferd med å bli til, og tungen likeså.

Kjønnsorganene blir dannet, et gutteembryo har fått testikler og et jenteembryo har fått eggstokker, men forskjellen kan fortsatt ikke ses på ultralyd. Fosteret har begynt å drikke fostervann, og har såvidt begynt å bevege seg rundt i magen. Enn så lenge er det så lite at du ikke kan merke det, men det kan ses på en ultralyd.

Tannproblemer

Mange gravide blør mye fra tannkjøttet og fra nesen. Dette er helt normalt, og henger sammen med at slimhinnene hovner opp. Skyll godt med saltvann, bruk gjerne nesehorn. Det beste er om du klarer å forebygge tette neseganger og såre slimhinner før problemet blir plagsomt, så begynn å skylle før du eventuelt får problemer. Noen får også problemer med hull i tennene. Sørg for å pusse tennene godt, og bruk fluortabletter eller munnskyllevann i tillegg.

Bestille legetime?

Kanskje opplever du at brystene blir større og tyngre, kanskje er det lurt å gå til innkjøp av en støttende BH, slik at du ikke får unødvendig vondt i rygg og skuldre. Er du spesielt plaget av vond rygg kan en sportsBH være fint.

Den første legetimen pleier å være rundt uke 12. Du kan godt ringe til legen din og bestille en time nå, slik at du får den så tidlig som mulig. Du kan også ringe til jordmoren som holder til på helsestasjonen du sokner til. Du velger selv om du vil ha hovedantallet kontroller hos lege eller jordmor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning