Graviditetsguiden

I uke fire vil menstruasjonen utebli, og kanskje får du det første hintet om at noe er i ferd med å skje. Spennende!

Publisert Oppdatert

Uke 4


Kroppen er i ferd med å finne ut av hva som skjer. Sannsynligvis har du ventet på menstruasjonen uten at den har kommet. Kroppen produserer større mengder av graviditetshormonet HCG. Nivået er kanskje så høyt at du får et positivt utslag på en graviditetstest, men det kan hende du må smøre deg med enda litt mer tålmodighet. HCG-nivået er høyere hvis du venter tvillinger. Nivået kan variere mye fra kvinne til kvinne, men også fra svangerskap til svangerskap.

Du kan kjenne det på kroppen

Du begynner kanskje å føle deg trøtt, du må tisse oftere, merker humørsvingninger, og har kanskje ømme bryster. Det kan også hende at du rett og slett bare føler deg som om du venter mensen, og noen kjenner ingenting!

For fosteret sin del skjer det derimot store ting. Det har blitt to uker gammelt, utvikler seg i rekordfart, og hinnene det ligger inni etableres. Morkaken tar form, og det blir etablert blodgjennomstrømning fra mor til embryo. Fosterets nyrer, lever, ryggrad og nervesystem er i ferd med å bli dannet.

Spis og drikk riktig

Om graviditeten ikke var planlagt, og du plutselig forstår hva som er i ferd med å skje, så er det viktig å tenke gjennom livsstil og diett. Det er mange ting å huske på som gravid, og særlig følgende ting bør du fra nå av unngå å spise og drikke:
  • Rått kjøtt av alle typer (speket, gravet og tartar)
  • Gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, og røye over en kilo, fiskelever, eksotiske fisker (tunfisk på boks er trygt), raket fisk. Gravet eller røkt fisk bør spises så ferskt som mulig.
  • Upasteurisert melk og ost (nesten alle melkeprodukter i norske butikker er pasteuriserte.).
  • Store mengder koffein (anbefalt grense er 1-2 kopper kaffe, 3-4 kopper te, eller 1 liter cola daglig)
  • Grønnsaker og bær med jordrester. Skylles de godt er det trygt.

  • I tillegg bør du selvsagt unngå tobakk, alkohol og andre rusmidler. Unngå også kjemikalier, maling og røntgenstråler (eller si i alle fall fra til legen, så du får beskyttet magen). Selv om ingen kan se at du er gravid er det nå det er viktigst å ta vare på det lille frøet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning