Graviditetsguiden

I uke 13 har du kommet inn i det andre trimesteret, og kanskje skal du endelig fortelle den gode nyheten til venner og kjente.

Publisert Oppdatert
Uke 13

Det er gjerne på denne tiden at den gravide føler seg på topp. Kvalmen er borte, trøttheten er ikke så voldsom lenger, og energinivået går bare en vei, rett oppover. Samtidig begynner du kanskje å føle at kroppen forandrer seg for alvor.

Fosteret veier nå rundt 30 gram, og er 7-9 centimeter langt. Stemmebåndene utvikles, og ansiktet ser mer og mer ut som et menneske ettersom tiden går.

Stikkende smerter er normalt

Mange gravide opplever smerter i magen på denne tiden. Smertene kjennes som stikkende og kommer gjerne i intervaller. Smertene kommer av at livmoren strekker seg, og er helt normale.

Hvis smertene kommer sammen med andre symptomer som kramper, blødning eller oppkast bør du kontakte lege. Det samme bør du gjøre om smertene blir langvarige, de pleier som regel ikke å vare noe særlig mer enn 5-10 minutter av gangen. I de fleste tilfeller er det ro og hvile som hjelpe rmot smertene. Vær oppmerksom på om smertene kommer ved spesielle gjøremål eller når du står, sitter eller ligger på en spesiell måte. Forsøk også å venne deg til å bruke litt tid på å reise deg når du har ligget eller sittet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning