Graviditetsguiden

Nå begynner graviditeten å bli synlig for de aller fleste.

Publisert Oppdatert
Uke 17

Livmoren ligger nå omtrent midt i mellom skambenet og navelen. Babyen vokser med en voldsom fart, og du merker ganske sikkert en vektøkning du også. Fosterets ører har begynt å høre, og kan reagere på høye lyder.

Fosteret er på størrelse med en appelsin, og kan bevege armer og ben. Skjelettet er i ferd med å gå fra gummiaktig til harde ben, men hovedsaklig består fosteret foreløpig av vann. Navlestrengen blir mer solid. Fosteret er nå omtrent 16 centimeter langt.

Noen forskere mener at fosteret på dette stadiet reagerer på berøring. Forsøk å stryke magen med sirkelbevegelser. Du kan også forsøke å spille rolig musikk for å roe ned barnet.

Forsøk å slappe av

Livmoren din har gått fra å være rund til å bli mer oval. Etterhvert som livmoren vokser vil den presse muskler og tarmer til siden. Magen er sannsynligvis godt synlig på dette stadiet, men den er ikke større enn at man kan klare å skjule den om man ønsker det. Selv om mange har kjent bevegelse er det ikke vanlig å kjenne regelmessige spark på denne tiden.

Det er helt normalt å ha mer utflod under graviditeten enn det du ellers har. Hvis utfloden skifter farge eller konsistens kan det være lurt å ta kontakt med lege, særlig om den er klar eller blodig, da dette kan være tegn på for tidlig fødsel.

Forsøk å holde stressnivået nede. Verken du eller barnet har godt av å stresse mye i denne perioden. Hør om arbeidsplassen kan tilrettelegge for deg og barnet, slik at du unngår for mye stress og ikke minst tunge løft.

Mange opplever at de får sammentrekninger i livmoren etter sex. Livmoren trekker seg sammen og trener til fødselen, men hvis sammentrekningene gir seg etter en times tid er det ingen grunn til bekymring.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning