Graviditetsguiden

Nå er du halvveis!

Publisert Oppdatert
Uke 20

Babyen vokser med en rasende fart. Kroppsvekten ligger rundt 300 gram, og lengden nærmer seg 25 centimeter. Sannsynligvis har du begynt å kjenne kynnere, det er livmoren som trekker seg sammen og øver seg til fødsel.

Babyen svelger unna fostervann, noe som er bra for fordøyelsessystemet. H*n har også begynt å produsere bek, en sort, klissete væske som er en blanding av gamle celler, fordøyelsessekret og fostervann. Denne massen vil du se i den første bleien.

Babyen har begynt å øve seg på pustebevegelser, men lungene er enda for lite utviklet til å kunne puste på egenhånd utenfor livmoren. Håret på babyens hode har begynt å vokse. Ørene er ferdig utviklet, og h*n hører en kontinuerlig susende lyd inni livmoren, og også ting som foregår utenfor magen. Alle organer og strukturer er utviklet, og h*n går inn i en periode der maskineriet finpusses. Hvis babyen er en jente har livmoren hennes begynt å utvikle seg!

Tvillinger?

Hvis du har tvillinger i magen? En tvillinggraviditet blir regnet som en risikograviditet, og mange tvillinggravide blir sykmeldte. Selv om økt kunnskap omkring tvillinggraviditeter har bidratt til at de aller, aller fleste tvillinger blir født friske og raske er det økt risiko for for tidlig fødsel når man har flere barn i magen. Grunnen til dette er at presset mot livmormunnen øker i takt med barnas vekt, og når mormunnen blir presset kan dette føre til at livmorhalsen forkortes, og fødselen kan starte.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning